Ruská centrálna banka ponechala svoju hlavnú sadzbu na rekordnom minime 4,25 %

Ruská centrálna banka ponechala svoju hlavnú úrokovú sadzbu na rekordnom minime 4,25 %. Dôvodom bolo zrýchlenie inflácie spôsobené oslabením rubľa. Rozhodnutie bolo v súlade s očakávaniami.
Banka aj napriek nedávnemu zvýšeniu tempa rastu cien uviedla, že bude uvažovať o možnom znížení sadzieb, aby podporila ekonomiku.
Ruská centrálna banka začala znižovať sadzby tento rok z dôvodu šoku, ktorý ekonomike spôsobil prepad cien ropy, ktorá je hlavným vývozným artiklom krajiny. Následky pandémie nového koronavírusu a protipandemických opatrení majú takisto negatívny vplyv na ekonomiku.
Centrálna banka očakáva, že ruská ekonomika tento rok klesne približne o 4 %. Rast v strednodobom horizonte „ovplyvní ďalší vývoj koronavírusovej pandémie v Rusku a po celom svete, charakter zotavenia súkromného dopytu v kontexte potenciálnej zmeny správania spotrebiteľov a firiem rovnako ako nadchádzajúca fiškálna konsolidácia“.
Medziročná inflácia sa zrýchlila na 4,7 % a pohybuje sa nad cieľovými 4 %. Centrálna banka tiež poukázala na zvýšenie inflačných očakávaní domácností aj firiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy