Poľské protimonopolné úrady udelili pokutu najväčšiemu maloobchodníkovi

Poľské protimonopolné úrady udelili pokutu vo výške 723 miliónov zlotých (162,99 milióna eur) portugalskej firme Jeronimo Martins, vlastníkovi najväčšej poľskej siete maloobchodných predajní Biedronka, za to, že požadovala nezákonné zľavy od dodávateľov.
Vo vyhlásení, ktoré poľský protimonopolný úrad a úrady na ochranu spotrebiteľov UOKiK zverejnili v pondelok, sa uvádza, že takmer 200 firiem, väčšinou dodávateľov ovocia a zeleniny, bolo v rokoch 2018-20 terčom nelegálnych praktík spoločnosti Jeronimo Martins.
Dodávatelia sa podvolili jej tlaku vzhľadom na silné postavenie spoločnosti Biedronka na trhu a pre obavy zo straty zmlúv.
Vďaka tejto praxi dodávatelia nevedeli, do akej miery sa podieľali na zisku Biedronky, ktorá mohla v rámci realizácie zmluvy požadovať od nich zľavu ľubovoľnej hodnoty.
Takéto praktiky „ničia základ čestnosti a zodpovednosti vo vzťahoch medzi podnikateľmi a dodávateľom znemožňujú realizovateľné ekonomické plánovanie“, uviedol vo vyhlásení UOKiK.
Biedronka je podľa objemu predaja najväčším poľským maloobchodníkom. Za prvých deväť mesiacov 2020 dosiahol jej obrat 9,9 miliardy eur. Na konci septembra mal reťazec po celom Poľsku viac ako 3000 pobočiek.

Súvisiace články

Aktuálne správy