Výstavba plynovodu Severný prúd 2 sa približne po roku obnovila

Výstavba nemecko-ruského plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2) sa v piatok po približne roku obnovila. Pre nemeckú tlačovú agentúru DPA to povedal hovorca konzorcia. Dostavbe z veľkej časti hotového plynovodu Severný prúd 2 chcú zabrániť Spojené štáty, ktoré hrozia firmám podieľajúcim sa na projekte sankciami.
Výstavba plynovodu sa náhle zastavila v decembri 2019 pred dánskym ostrovom Bornholm. Dôvodom bolo, že pre sankcie USA projekt opustili obe švajčiarske lode, ktoré kládli potrubie. Americký Kongres predtým aj napriek kritike zo strany Nemecka a Ruska schválil zákon na ochranu energetickej bezpečnosti Európy (PEESA).
Dvomi linkami, z ktorých každá má dĺžku 1200 kilometrov, plynovodu Severný prúd 2 by sa malo ročne prepraviť až 55 miliárd kubických metrov (m3) plynu z Ruska do Európy. Projekt v hodnote okolo 9,5 miliardy eur je už na 94 % hotový. USA sa už dlho snažia projekt zastaviť, tvrdia totiž, že plynovod príliš zvýši závislosť Európy od ruského plynu. Kritici tvrdia, že USA len chcú zvýšiť predaj skvapalneného plynu do Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy