Ceny ropy pokračovali v raste, cena Brentu prekročila 49 USD/barel

Ceny ropy pokračovali vo štvrtok v raste, pričom cena Brentu tesne prekročila 49 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch zvyšujú správy o začatí očkovania proti ochoreniu COVID-19 v Británii a očakávania skorého schválenia vakcíny v USA. Tempo rastu však nie je výrazné, keďže na druhej strane, na ceny ropy negatívne zapôsobili informácie o nečakane prudkom raste ropných zásob v Spojených štátoch.
Británia začala v utorok (8. 12.) ako prvá západná krajina s očkovaním proti ochoreniu COVID-19 vakcínou od firiem Pfizer a BioNTech. Následne v stredu Kanada oznámila, že vakcínu schválila, pričom s očkovaním plánuje začať na budúci týždeň. V USA by mohli vakcínu schváliť vo štvrtok a očkovať by sa mohlo už tento víkend.
Na druhej strane, zásoby ropy v Spojených štátoch za týždeň do 4. decembra nečakane vzrástli o 15,2 milióna barelov. Analytici oslovení agentúrou Reuters pritom očakávali pokles o 1,4 milióna barelov.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári dosiahla do 7.36 h SEČ 49,03 USD (40,49 eura) za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 17 centov.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s januárovým kontraktom dosiahla 45,73 USD za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke tak vzrástla o 21 centov.

Súvisiace články

Aktuálne správy