Vývoj vakcíny ešte neznamená, že dôjde k rýchlemu ekonomickému oživeniu

, CNBC;ZH;WSJ Foto: TASR/AP

Na globálne trhy začiatkom tohto týždňa dorazila správa, že bola vyvinutá účinná vakcína proti koronavírusu. Zareagovali pozitívne. Ale hromadná výroba vakcíny a jej distribúcia do celého sveta, si vyžiada množstvo času.

Svet dúfa, že život a ekonomika sa môžu skôr, či neskôr, vrátiť do normálu, keď americký farmaceutický gigant Pfizer a nemecká firma BioNTech oznámili, že ich vakcína proti koronavírusu je pri prevencii Covid-19 účinná z viac ako 90 %. Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Pfizer, Dr. Albert Bourla, ocenil vývoj ako „skvelý deň pre vedu a ľudstvo“ a akciové trhy po celom svete prudko vzrástli.

Optimizmus okolo oznámenia bol zmiernený dávkou reality vzhľadom na pravdepodobnú zložitú logistiku hromadnej výroby a prepravy vakcín, najmä keď z hľadiska záchrany životov ide o čas.

„Do budúcnosti nie som pesimistický. Myslím tým, že sa z toho nakoniec dostaneme. Nemali by sme si však robiť ilúzie, že k tomu dôjde rýchlo, bude to trvať nejaký čas,“ povedal predseda predstavenstva banky UBS, Axel Weber. „Bol by to minimálne rok, kým sa vrátime na predkrízové ​​úrovne hrubého domáceho produktu. Bude to trvať ďalší rok alebo dva, kým sa opäť priblížime k úrovniam nezamestnanosti a predkrízovému rastu, takže to bude dosť dlhé zotavenie, ktoré nás čaká,“ uviedol.

Vakcína Pfizer si bude vyžadovať dve dávky na osobu a na základe aktuálnych odhadov by mohlo byť do konca roka zaočkovaných iba 25 miliónov ľudí. Pfizer a BioNTech uviedli, že očakávajú, že v roku 2020 vyprodukujú až 50 miliónov dávok očkovacej látky a v roku 2021 až 1,3 miliardy dávok. Svetová populácia sa odhaduje na približne 7,5 miliardy a mohlo by dôjsť k sporom, ktoré krajiny dostanú vakcínu ako prvú, hoci vlády v Európe, Veľkej Británii a USA už kúpili milióny dávok.

Weber uviedol, že „hoci to boli určite dobré správy“, očakáva sa, že očkovacie látky proti Covid-19 sa dostanú najskôr tým, ktorí sú v zdravotníckych a služobných povolaniach, ako aj najzraniteľnejším členom spoločnosti, až potom sa dostanú k ostatnej populácii. „Už istý čas čakáme na nejaké dobré správy… A najnovšie správy trh prijal naozaj dobre. Ale viete, musíte to brať s rezervou,“ upozornil Weber. „Neuspokojivou časťou tejto správy bol oveľa nižší počet vyrobených vakcín za rok, než koľko potrebujeme. Bude to chvíľu trvať, kým sa z toho dostaneme.“

Na otázku, čo vakcína znamená pre prognózu švajčiarskeho veriteľa na rok 2021, bol Weber opatrne optimistický. „Viete, ak má distribúcia týmto spôsobom … skutočne vplyv na ekonomickú činnosť, eliminuje niektoré nepredvídateľné riziká a vo výsledku to zlepší mnohým ľuďom život. Ale je to ešte dlhá cesta, kým sa dopracujeme k niečomu ako je masová imunita,“ uviedol bankár.

"90 percentné zníženie symptomatických prípadov“ nám v skutočnosti nič nehovorí o tom, akým typom prípadov sa predchádza, ani ako dobre vakcína funguje. pre staršie a zraniteľnejšie skupiny pacientov. „Je skutočne príliš skoro na to, aby sme definovali, čo nám tento nový výskum vakcín ukazuje,“ uviedol Michael Osterholm, riaditeľ Centra pre výskum a politiku v oblasti infekčných chorôb na univerzite v Minnesote.
„Je ľahké pochopiť, prečo je toľko pozitívnych správ ohľadom výsledku spoločnosti Pfizer. Keď porovnáme priemernú desaťročnú účinnosť vakcíny proti chrípke (44 %) s vakcínami proti iným chorobám, nedosahuje cieľové očakávania. Teraz sa pokúšame prekonať toto, a nie konkurovať najúspešnejším vakcínam,“ vysvetľuje Jim Reid, analytik Deutsche Bank.

Číslo spoločnosti Pfizer je potrebné brať s rezervou, pretože sa neobjavilo vo vedecko-odbornom recenzovanom časopise, ale vo firemnej tlačovej správe a celé to bolo podivne načasované tak, aby sa s výsledkom prišlo tesne po voľbách.

Alebo inak povedané, z 94 prípadov ochorenia, ku ktorým došlo v štúdii Pfizer, sa 86 vyskytlo v kontrolnej skupine. Ak by sme si hodili mincou 94-krát, šanca že padne 86 a viac krát orol, alebo panna,  je nekonečne malá, takže je možné povedať, že vakcína funguje .Pfizer uviedol, že súčasná analýza nezahŕňala žiadne závažné prípady, aj keď sa očakáva, že sa vyskytnú v priebehu pokusov. 

Aj keď sa vakcína ukáže byť prekvapujúco účinná, mnoho epidemiológov sa pre Wall Street Journal vyjadrilo, že sa domnievajú, že vládne očakávania ohľadom očkovania sú príliš optimistické. Výrobcovia vakcín stále pracujú na stratégiách prepravy vakcín, niektoré z nich bude možno potrebné udržiavať na mínus 70 stupňoch Celzia a ako zdôraznil analytik JPMorgan, spoločnosti ani nevedia, či je na svete dostatok mrazničiek, ktoré by to všetko zvládli.

Napokon v prehľade „všetkom, čo vieme“ o vakcíne, analytici Deutsche Bank ponúkli prehľad všetkých vedľajších účinkov rôznych vakcín v priebehu rokov. Vedľajšie účinky môžu vyvolať u verejnosti obavy, čím sa hromadné očkovanie len komplikuje.  Lídri EÚ v Bruseli už vypracovali plán, kto by mal byť zaočkovaný, v akom poradí, pričom prednostne to budú zdravotníci a starší ľudia. Na ceste ku kolektívnej imunite sú dnes tri prekážky, uviedli analytici JPM: vakcínu je potrebné schváliť, distribuovať a – a tá posledná je stále kritická – akceptovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy