Graf: Ako reagoval trh na minulé výsledky volieb

, ZH Foto: SITA/AP

Spočítavanie hlasov bude trvať ešte dlho, výsledok sa zdá byť čoraz tesnejší. Sporné americké voľby sú čoraz pravdepodobnejšie, investori čelia vysokej miere neistoty.

Budú trhy reagovať pozitívne, ak bude Trump znovu zvolený? Deregulácia, zníženie daní, stimuly… Alebo Bidenovo víťazstvo naplní nádeje o stabilite a prísľub nadmerného stimulu prekoná obavy z vyšších daní?

Výsledok volieb bude definovať nasledujúce štyri roky a bude zaujímavé sledovať počiatočnú reakciu trhu na výsledok. Ako ukazuje nasledujúci graf, posledných päť prezidentských volieb nevyvolávalo extrémne trhové reakcie, výraznou výnimkou je prvý triumf Baracka Obamu v roku 2008. V tom čase index S&P 500 klesol prvé dva dni po voľbách o 10 percent, aj keď je potrebné poznamenať, že tieto voľby sa konali uprostred finančnej krízy, keď boli trhy obzvlášť nestabilné.

 

Trumpovo víťazstvo pred štyrmi rokmi vyvolalo extrémnu reakciu trhu vzhľadom na prekvapivé víťazstvo nad Hillary Clintonovou. Futures Dow sa prepadli o 1000 bodov, následne sa ale odrazili od dna a pred ďalším otvorením trhu. Po tomto počiatočnom šialenstve sa index S&P 500 v povolebný deň znížil iba o 1,1 percenta a v nasledujúcich dňoch pokračoval vo všeobecnom vzostupnom trende.

Súvisiace články

Aktuálne správy