Airbus vykázal aj za 3. štvrťrok 2020 čistú stratu

Európsky výrobca lietadiel Airbus vykázal aj za 3. štvrťrok 2020 čistú stratu. Na príčine je slabý dopyt po lietadlách pre pandémiu nového koronavírusu a s ňou spojené cestovné obmedzenia, pre ktoré museli letecké spoločnosti na celom svete uzemniť veľkú časť svojich flotíl.
Konkrétne Airbus vykázal za tri mesiace do konca septembra 2020 čistú stratu 767 miliónov eur po zisku 989 miliónov eur v rovnakom období predchádzajúceho roka. Strata na akciu dosiahla 98 centov, zatiaľ čo vlani mal zisk 1,27 eura na akciu.
Upravený zisk pred úrokmi a zdanením EBIT klesol o 49 % na 820 miliónov eur. Tržby sa v 3. štvrťroku znížili o 27 % na 11,21 miliardy eur z vlaňajších 15,30 miliardy eur.
Analytici očakávali za 3. štvrťrok upravený EBIT 708 miliónov eur a tržby 11,44 miliardy eur. Za deväť mesiacov do konca septembra bol pritom EBIT záporný na úrovni -125 miliónov eur. Vlani v rovnakom období mal koncern zisk EBIT 4,13 miliardy eur. Tržby za 9 mesiacov klesli na 30,2 miliardy eur zo 46,2 miliardy eur.
Koncern sa vo 4. kvartáli sústredí na dosiahnutie aspoň minimálnych voľných peňažných tokov pred fúziami a akvizíciami a financiami od zákazníkov.
„Napriek pomalšiemu ako očakávanému zotavovaniu sa v leteckej doprave sme v 3. štvrťroku konvergovali výrobu a dodávky komerčných lietadiel a zastavili sme spotrebu hotovosti v súlade s našimi ambíciami,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Airbus Guillaume Faury.
Európsky koncern ruší tiež pracovné miesta, aby zvládol kolabujúci dopyt po leteckej doprave.

Súvisiace články

Aktuálne správy