Európska obnova sa spomaľuje. Týždeň vo svete

, across Foto: shutterstock

S rastom pozitívnych prípadov COVID-19 prichádza v európskych ekonomikách k reštriktívnym opatreniam. Prejavuje sa to na predstihových ukazovateľoch. Služby spomaľujú viac ako priemysel.

Ekonomiky stagnujú
Index nákupných manažérov – PMI zisťuje výhľad ekonomickej aktivity na najbližších 6 mesiacov. Výsledok za sektor služieb sa spomalil v hlavných ekonomikách, vo Francúzsku aj v Nemecku. Naproti tomu, sektor výroby v oboch krajinách mierne rastie. Sumárny výsledok európskych ekonomík za odvetvie služieb bol na úrovni 46,2. Ak sú výsledky pod 50 bodov, ide o negatívny výsledok a sektor stagnuje. Na druhej strane, sumárny výsledok za oblasť výroby dosiahol v eurozóne 54,4. Uzatváranie ekonomík sa tak v druhej vlne dotýka viac sektora služieb než sektora výroby. Ten sa naďalej nesie na vlne postupnej obnovy na predpandemické úrovne.
 

 

Energetika a cestovný ruch trpia najviac
V USA začala výsledková sezóna za tretí kvartál 2020. Firmy reportujú výsledky ziskovosti a tržieb. Očakávania sú znížené, pretože koronavírus bol súčasťou našich životov aj počas posledných mesiacov. Bolo by naivné myslieť si, že firmy budú dosahovať rovnaké ziskovosti ako pred pandémiou. Prirodzene, rozloženie škôd je neproporcionálne. Sektory ako energetika či cestovný ruch trpia najviac. Naopak, zdravotníctvo a informačné technológie najmenej. K dnešnému dňu reportovalo výsledky 71 firiem spomedzi 500, ktoré sú zaradené do indexu S&P. Odprezentovali v priemere o 20 % lepšiu ziskovosť ako odhadovali trhoví analytici. Predaje prekonali očakávania o 3,5 %. Začiatok výsledkovej sezóny vyzerá priaznivo, na druhej strane, neistota z blížiacich sa prezidentských volieb môže držať akcie pod predajným tlakom.

USA by mali prekvapiť
V novom týždni sa uskutoční zasadnutie centrálnej banky, ktorá bude komentovať najnižšiu infláciu za posledných 5 rokov a hľadať riešenia na jej naštartovanie. Z USA a EÚ budú známe výsledky HDP za 3Q. Spojené štáty by mali medzikvartálne rásť o neuveriteľných 32,5 %, pričom v 2Q prepadli o -31,4 %. Uvidíme, či sa silná ekonomická obnova za 3Q potvrdí aj v tvrdých dátach.

 

Prečítajte si: CSAG ďalej expanduje. Do portfólia pribudol obľúbený GAP

 

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy