Markíza v rukách najbohatšieho Čecha

, ČTK, Forbes Foto: TASR/Tomáš Halász

Skupina PPF prostredníctvom dcérskych firiem dokončila akvizíciu spoločnosti Central European Media Enterprises (CME). PPF teraz plne majetkovo kontroluje aktivity CME v Českej republike, na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku a Bulharsku. Na Slovensku PPF ovládla televíziu Markíza.

Akcie CME boli stiahnuté z burzy NASDAQ Global Select Market a z Burzy cenných papierov v Prahe a po dokončení akvizície prestanú existovať. Vyradením prichádza pražská burza o zaujímavý titul s pomerne vysokou trhovou kapitalizáciou. Čo do objemov obchodov sa držala emisia CME v prvej desiatke, ale medzi "blue chips" nepatrila (akcie najväčších a najziskovejších spoločností, ktoré sa obchodujú na burze).

Akcionári, ktorí bezprostredne pred účinnosťou akvizície vlastnili akcie CME kategórie A, dostanú 4,58 dolára  za jednu akciu. Cena za akciu je s ohľadom na aktuálnu situáciu na trhoch pomerne slušná, myslí si maklér Wood and Company Radim Krejčí. Drobní akcionári by tak mali byť spokojní.
na úrovni Moneta.

Pozíciu generálneho riaditeľa CME s okamžitou platnosťou prevezme Didier Stoessel (57), ktorý bude zodpovedný za český, slovenský, rumunský a slovinský trh. Zo svojho predchádzajúceho pôsobenia v spoločnostiach Modern Times Group, HSBC Investment Bank a Merrill Lynch International má rozsiahle manažérske a strategické skúsenosti v oblasti médií, technológií a medzinárodných financií. „Mojou prioritou bude urýchliť digitálnu transformáciu firmy, posilniť tvorbu vlastného obsahu, prinášať divákom zábavu a samozrejme zachovať existujúce nezávislé a objektívne spravodajstvo,“ uviedol Stoessel.

Generálnym riaditeľom CME v Bulharsku sa stane Luboš Jetmar (57), ktorý doteraz pôsobil v GES Group. V Bulharsku bude zodpovedný za prevádzku, stratégiu a realizáciu plánov ďalšieho rozvoja.

Transakciu museli schváliť regulačné orgány, Európska komisia a národní regulátori v niektorých krajinách a akcionári CME. "Uvedomujeme si zodpovednosť, ktorú na seba prevzatím CME berieme. Jej pozícia na trhu je veľmi dobrá, a preto budeme ďalej pokračovať v budovaní siete navzájom nezávislých televíznych kanálov v jednotlivých krajinách. Veríme tiež, že sa nám podarí vytvoriť nové obchodné príležitosti prepojením mediálnych a telekomunikačných služieb. CME má početné a verné divákov, my im budeme aj naďalej prinášať kvalitný a atraktívny obsah, "uviedol väčšinový vlastník PPF Petr Kellner.

Majiteľ investičnej skupiny PPF Petr Kellner je podľa rebríčka Forbes najbohatším Čechom s majetkom 293 miliárd korún. Ako jediný z prvej desiatky ale od minulého roka schudobnel, keď prišiel zhruba o 57 miliárd korún. Dôvodom je nevydarený prvý polrok jeho finančnej skupiny Home Credit v ktorom spoločnosť prerobila 690 miliónov eur. Stratu podľa vyjadrenia Home Creditu spôsobila tvorba rezerv na pokrytie rizík spojených s pandémiou.

CME patrí medzi popredné mediálne a zábavné spoločnosti v strednej a východnej Európe. Prevádzkuje 30 televíznych kanálov, ako bezplatných, tak platených a pokrýva svojim vysielaním na piatich trhoch území sa 45 miliónmi divákov. CME vlani zvýšila prevádzkový zisk o šesť percent. V konštantných kurzoch sa zvýšil o 11 percent na 187,3 milióna dolárov. Firma tiež splatila dlh v objeme 150 miliónov eur.

Skupina PPF investuje do radu odvetví, od finančných služieb cez telekomunikácie, biotechnológia, nehnuteľnosti až po strojárstvo. PPF pôsobí v Európe, Ázii a Severnej Amerike. Skupina vlastní aktíva takmer 49 miliárd eur a zamestnáva celosvetovo 135 000 ľudí.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy