Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka aj eurozóny sa v októbri znížila

Dôvera investorov v ekonomiku Nemecka sa v októbri znížila viac, ako analytici očakávali. Dôvodom sú obavy z druhej vlny pandémie nového koronavírusu a tiež neistota v súvislosti s brexitom a americkými prezidentskými voľbami. Ukázal to v utorok prieskum Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW).
Podľa ZEW kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, sa v októbri 2020 znížil na 56,1 bodu z 20-ročného maxima 77,4 bodu v septembri. Analytici pritom odhadovali, že klesne oveľa menej, na 73 bodov.
Októbrový pokles indexu ZEW bol prvý od júla tohto roka.
„Nedávny prudký nárast nových prípadov ochorenia COVID-19 zvýšil neistotu v prípade budúceho ekonomického vývoja rovnako ako vyhliadky na odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie bez dohody o obchode,“ skonštatoval vo vyhlásení prezident ZEW Achim Wambach. Poznamenal tiež, že aj súčasná situácia pred prezidentskými voľbami v USA podporuje neistotu.
ZEW ďalej informoval, že separátny ukazovateľ súčasných podmienok v nemeckej ekonomike vzrástol v októbri na -59,5 z -66,2 bodu v predchádzajúcom mesiaci. To bol o niečo lepší výsledok ako očakávaných -60 bodov.
Nemecká ekonomika v 2. štvrťroku klesla o 9,7 %, keďže prísne blokády počas prvej vlny pandémie viedli ku kolapsu výdavkov domácností, k zníženiu firemných investícií aj obchodu.
V prípade eurozóny sa index ekonomického sentimentu ZEW v októbri 2020 prepadol medzimesačne o 21,6 bodu na 52,3 bodu. Je tak najnižší od mája. Ale indikátor súčasnej ekonomickej situácie sa zvýšil o 4,3 bodu na -76,6 bodu, zatiaľ čo inflačné očakávania klesli o 3,7 bodu na 27,3 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy