Nobelova cena za ekonómiu: Vylepšenie teórie aukcií

, ČTK Foto: SITA/AP

Tohtoročnú Nobelovu cenu za ekonómiu získali Američania Paul Milgrom a Robert Wilson, a to za vylepšenie teórie aukcií a vynálezy nových formátov aukcií. Oznámila to dnes Kráľovská akadémia vied v Štokholme.

Obaja ocenení objasnili, ako aukcie fungujú a prečo sa kupujúci správajú práve tak, ako sa správajú. Využili ale aj svojich teoretických objavov na to, aby vymysleli úplne nové formáty aukcií a služieb a prišli s novými formátmi, ktoré poskytujú výhody ako predajcovia, tak aj kupujúci a daňoví poplatníci na celom svete, uviedla akadémia.

Vynájdené aukčné formáty umožňujú súčasne dražiť mnoho vzájomne súvisiacich objektov. Skôr než maximálny výnos pritom preferujú širší spoločenský prínos. "Aukcie sú všade a ovplyvňujú naše každodenné životy," píše sa v tweete na oficiálnom účte Nobelovej ceny.

Wilson sa v telefonickom rozhovore s novinármi krátko po oznámení ceny snažil spomenúť si na aukciu, ktorej sa sám zúčastnil. "Moja žena mi ukazuje, že sme si kúpili lyžiarske topánky na eBay. Myslím, že to bola aukcia," povedal.

Osemdesiattriročný Wilson napríklad ukázal, prečo racionálni záujemcovia o kúpu majú tendenciu predkladať ponuky, ktoré sú pod ich najlepšiu odhadnú cenu. Je to podľa neho preto, že sa obávajú takzvaného prekliatia víťaza, teda že zaplatí príliš veľa a utrpia stratu. 

Milgrom, (72 rokov), formuloval všeobecnejšiu teóriu aukcií, ktorá kalkuluje nielen so všeobecnou hodnotou, ale aj súkromnou, ktorá sa u jednotlivých kupujúcich líši. 

Nové formáty aukcií sú podľa oznámenia akadémie príkladom toho, ako môže základný výskum následne generovať vynálezy prospešné pre spoločnosť. Nové formáty boli okrem iného použité v prípade aukcií rádiových frekvencií, kvót na lov rýb, pristávacích slotov na letiskách či emisných kvót.

Cena za ekonómiu nepatrí medzi pôvodné ceny, ktoré vo svojom závete z roku 1895 určil vynálezca dynamitu Alfred Nobel. Až od roku 1968 ju na vedcovu pamiatku ustanovila švédska centrálna banka, prvýkrát bola cena udelená v roku 1969.

Dnešným oznámením držiteľa Nobelovej ceny za ekonomické vedy skončil tohtoročný seriál udeľovaní týchto prestížnych ocenení. Minulý týždeň boli postupne ohlásení laureáti Nobelových cien za medicínu, za fyziku, za chémiu, za literatúru a za mier. Okrem medaily a diplomu laureátov Nobelových cien čaká aj finančná prémia, desať miliónov švédskych korún, čo je o milión švédskych korún viac ako vlani.

Slávnostné odovzdávanie cien plánované na 10. decembra, čo je výročie úmrtia Alfreda Nobela, tento rok kvôli koronavírusu zmení podobu a miesto. Namiesto štokholmskej koncertnej siene sa bude vysielať v televízii zo štokholmskej radnice. Aj laureáti by sa mali pripojiť virtuálne. Udeľovanie Nobelových cien za mier v Osle bude tiež menšieho rozsahu.

Súvisiace články

Aktuálne správy