Kurz eura vrzástol na 1,1777 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny na konci týždňa mierne vzrástol. V piatok ráno sa euro predávalo po 1,1777 USD, čo bolo o niečo viac ako vo štvrtok (8. 10.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok popoludní referenčný kurz na 1,1765 USD/EUR.

Príčinou rastu eura bol pokles dolára. Ten sa v piatok ráno oslabil voči všetkým dôležitým menám. Podľa expertov bolo dôvodom uvoľnenie v politickom spore týkajúcom sa schválenia ďalších štátnych stimulov v USA. Nový balík stimulov, ktorý podporujú ekonómovia a odporúča aj americká centrálna banka (Fed), aktuálne blokuje prezident Donald Trump.
Biely dom však opäť mení kurz a signalizoval, že sa chce dohodnúť na rozsiahlom podpornom balíku, ako to povedal minister financií Steven Mnuchin v telefonáte so šéfkou Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou. Trump pritom začiatkom týždňa zastavil rokovania o novom balíku pomoci.
Vyhliadky na schválenie ďalších stimulov v USA zlepšili náladu na finančných trhoch, čo znížilo dopyt po bezpečných aktívach, medzi ktoré patrí aj dolár.

Súvisiace články

Aktuálne správy