Ceny ropy klesli približne o 3 %, cena Brentu skĺzla hlboko pod 42 USD

Ceny ropy klesli približne o 3 %, keď americký prezident Donald Trump zmaril nádeje na ďalší balík stimulov na podporu koronavírusom poškodenej ekonomiky. Ceny okrem toho potlačil nadol aj rast ropných zásob v USA.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v decembri dosiahla do 18.51 h SELČ 41,40 USD (35,17 eura) za barel (159 litrov). V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 1,25 USD (2,93 %).
Cena americkej ľahkej ropy WTI s novembrovým kontraktom dosiahla 39,30 USD/barel. Oproti utorkovej uzávierke (6. 10.) to predstavuje pokles o 1,37 USD alebo 3,37 %.
Trump v utorok nečakane zastavil rozhovory s demokratmi o novom balíku stimulov na pomoc ekonomike poškodenej dôsledkami pandémie nového koronavírusu. „Trumpov krok výrazne zvýšil neistotu v súvislosti s ďalším vývojom ekonomiky,“ povedal analytik z BNP Paribas Harry Tchilinguirian. Oslabenie ekonomiky by znamenalo ďalší pokles dopytu po rope.
Na ceny ropy zatlačili aj informácie o vývoji ropných zásob v USA. Tie za minulý týždeň vzrástli o 501.000 barelov, zatiaľ čo analytici oslovení agentúrou Reuters počítali s ich rastom iba o 294.000 barelov.

Súvisiace články

Aktuálne správy