Jediný graf: Každé tretie auto je vyrobené v Číne

, statista Foto:TASR/AP

Presnejšie až 32 percent zo všetkých automobilov vyrobených na celom svete v roku 2019 pochádzalo z Číny.

Ako vyplýva z čísel Združenia výrobcov automobilov OICA, vo svete sa vyrába menej automobilov ako v roku 2014, ale ako poznamenáva Katharina Buchholzová z portálu Statista, niekoľko ázijských trhov v skutočnosti dokázalo zvýšiť svoj objem výroby. India vykázala jeden z najväčších nárastov, takmer 15 percent za päť rokov na 3,6 milióna automobilov ročne. Najväčší pokles výroby zasiahol už aj tak zoslabnutý automobilový priemysel v USA, ktorý medzi rokmi 2014 a 2019 stratil 40 percent svojej domácej výroby.

Nemecko doma vyrába menej automobilov, ale nemeckí výrobcovia ako Volkswagen sú súčasťou rastúcej čínskej výroby. V roku 2019 predstavoval čínsky trh okolo 39 percent celkového predaja spoločnosti Volkswagen. Posun výrobných miest je iba jedným z aspektov internacionalizácie automobilového priemyslu.

Know-how sa tiež sťahuje s výrobou, pričom etablovaní výrobcovia vstupujú do spoločných firiem s čínskymi alebo inými ázijskými spoločnosťami, medzi ktoré zvyčajne patrí transfer technológií.

Súvisiace články

Aktuálne správy