Británia poprela, že zruší digitálnu daň, aby dosiahla obchodnú dohodu s USA

Britský týždenník Mail on Sunday počas víkendu uviedol, že minister financií Rishi Sunak chce zrušiť daň na technologické spoločnosti, akými sú napríklad Facebook či Google, aby vyhovel americkým firmám a politikom, a aby pomohol k dosiahnutiu obchodnej dohody s USA.

Hovorca britského ministerstva financií však povedal pre CNBC, že Británia od začiatku považovala digitálnu daň za dočasnú, a že ju zruší, keď sa dosiahne globálna dohoda o zdaňovaní technologických koncernov. "Pokračujeme v spolupráci s našimi medzinárodnými partnermi, aby sme dosiahli tento cieľ," uviedol hovorca.
Britská vláda predtým uviedla, že napriek tlaku zo strany USA daň nahradí len vtedy, keď bude na stole medzinárodná dohoda o digitálnej dani, čo sa ešte nestalo.
USA opakovane kritizovali digitálnu daň a v júni spustili formálne vyšetrovanie krajín, ktoré ju zaviedli alebo sa ju chystajú zaviesť, vrátane Británie, Talianska a Brazílie. Washington tvrdí, že digitálna daň sa v neprimeranej miere dotkne amerických firiem.
USA predtým pohrozili zavedením ciel na francúzske tovary. Francúzsko totiž bolo prvou veľkou ekonomikou, ktorá schválila daň z digitálnych služieb. Francúzska vláda sa však rozhodla posunúť vyberanie dane do roku 2021.

Súvisiace články

Aktuálne správy