Investujte do technologických indexov, ale zabezpečte sa kvalitným vínom a známkami

, MW Foto: SITA/AP

Podľa novej správy budú technologické spoločnosti v nasledujúcich dvoch desaťročiach exponenciálne rásť a výrazne prevyšujú ostatné investície.

Investície do hodnotových akcií nemajú zmysel, investori nájdu dlhodobý exponenciálny rast v technologických akciách, píše sa v správe poradenskej spoločnosti Aquaa Partners.

 „Kvalitné víno a známky, ako aj umelecké a iné zberateľské predmety, keďže investície majú tendenciu nekorelovať s akciami technologických spoločností a inými triedami aktív a ako také môžu slúžiť ako efektívne zabezpečenie,“ povedal Paul Cuatrecasas, generálny riaditeľ Aquaa Partners pre marketwatch. Stratég tvrdí, že spoločnosti ignorujúce technológie stagnujú a stratia hodnotu, zatiaľ čo indexy sledujúce technologické firmy budú v nasledujúcich dvoch desaťročiach exponenciálne rásť a výrazne prevyšovať ostatné investície.

Londýnska firma odhaduje, že technologicky index Nasdaq-100 dosiahne v roku 2040 úroveň 90 948 bodov, čo je približne osemkrát vyššia úroveň, ako tá súčasná. Ale zatiaľ čo technológie sú dobrá stávka, investori by mali posilniť svoje portfólio alternatívnymi investíciami. „Fajnové exkluzívne víno a známky, ako aj umelecké a iné zberateľské predmety, to sú investície, ktoré nemajú tendenciu korelovať s akciami technologických spoločností a inými triedami aktív a ako také môžu slúžiť ako efektívne zabezpečenie,“ povedal Paul Cuatrecasas. Správa naznačuje, že najlepším dlhodobým zabezpečením sú aktíva chránené proti inflácii, ako napríklad nehnuteľnosti, kvalitné víno, známky, zlato a kryptomeny.

Cuatrecasas je technologicky zameraný investičný poradca, ktorý verí, že technológie sa v spoločnosti stanú všadeprítomnými. Firmy, ktoré budú tento sektor ignorovať, môžu na rast zabudnúť. V správe Aquaa Partners sa hovorí o technologických spoločnostiach, ako je jednorožec Airbnb, výrobca čipov Intel, či gigant Amazon, ktoré sa vďaka technológiám od konkurencie odlišujú, alebo technológie využívajú na dodanie produktov, či vytvorenie konkurenčnej výhody. „Apple je vynikajúcim príkladom exponenciálnej hodnoty zachytenej v raste spoločnosti," uviedol Cuatrecasas, ktorý verí, že práve tento sektor je v súčasnosti bezpečným miestom pre rast. „Základný vzťah medzi rizikom a ziskom vo financiách sa teraz neustále porušuje, technologický sektor teraz ponúka vyššiu odmenu a nižšie úrovne rizika v porovnaní s tradičnými akciami.“

Spoločnosť uviedla, že v dôsledku prepadu trhu vyvolaného koronavírusom zaznamenali technologické akcie maximálnu stratu 21,2 %, zatiaľ čo netechnické akcie zaznamenala maximálny pokles o 36,4 %. „Od konca 90-tych rokov sa technologický sektor zmenil z nestabilného a riskantného na dlhodobý bezpečný prístav s hodnotami,“ uvádza sa v správe.

Súvisiace články

Aktuálne správy