Predaj starších domov v USA zaznamenal rekordný rast takmer na 14-ročné maximum

Predaj starších domov v USA zaznamenal v júli rekordný rast, pričom objem predaja predstavoval takmer 14-ročné maximum. Navyše, aj ceny domov zaznamenali rekord. Prispeli k tomu historicky nízke úrokové sadzby, ktoré zvyšujú dopyt po domoch napriek tomu, že pandémia nového koronavírusu pripravila milióny ľudí o prácu.
Národná asociácia realitných maklérov (NAR) v piatok oznámila, že predaj starších domov v USA vzrástol v júli medzimesačne o 24,7 % na sezónne upravenú ročnú mieru 5,86 milióna jednotiek. Údaje za jún boli revidované mierne nadol na 4,70 milióna jednotiek z pôvodne uvádzanej hodnoty 4,72 milióna. Už júnový rast predstavoval rekord, keď dosiahol 20,7 %.
Nový rekordný rast v júli tak zvýšil predaj nad úroveň spred krízy. Objem predaja sa totiž dostal nad 5,76 milióna domov predaných vo februári, teda v mesiaci, ktorý bol posledný pred nástupom pandémie. Júlová úroveň predaja starších domov je zároveň najvyššia od decembra 2006.
Júlové tempo rastu okrem toho výrazne prekonalo očakávania trhov, Analytici oslovení agentúrou Reuters počítali s medzimesačným rastom predaja o 14,7 % na ročnú mieru 5,38 milióna jednotiek. V medziročnom porovnaní dosiahol rast predaja starších domov v USA za minulý mesiac 8,7 %.
Rekord prekonali aj ceny. Medziročne vzrástli o 8,5 % na 304.100 USD (258.391 eur) a prvýkrát tak prekonali hranicu 300.000 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy