Poľsko počíta tento rok s rozpočtovým deficitom takmer 25 miliárd eur

Poľsko by tento rok malo zaznamenať rozpočtový schodok v prepočte takmer 25 miliárd eur. Počíta s tým revidovaný rozpočet, ktorý vo štvrtok schválila poľská vláda. Varšava pôvodne počítala s tým, že v tomto roku už rozpočet deficitný nebude.
Pred nástupom pandémie nového koronavírusu plánovala poľská vláda v roku 2020 prvý vyrovnaný rozpočet za posledné tri desaťročia. Rozšírenie vírusu z Číny do Európy ju však prinútilo zvýšiť výdavky na podporu ekonomiky a pracovných miest.
Rozpočet sa preto menil a vláda najnovšie počíta s tým, že v tomto roku Poľsko zaznamená rozpočtový deficit 109,3 miliardy zlotých (24,87 miliardy eur). Minister financií Tadeusz Koscinski predtým uviedol, že schodok by mal predstavovať 100 miliárd zlotých.
Revidovaný rozpočet zároveň predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) Poľska klesne tento rok o 4,6 % po tom, ako Poľsko zaznamenalo prvú recesiu od pádu komunizmu pred viac než 30 rokmi. Poľský štatistický úrad zverejnil koncom minulého týždňa predbežný odhad, na základe ktorého poľská ekonomika klesla v 2. štvrťroku medzikvartálne o 8,9 %, pričom v 1. kvartáli zaznamenala pokles o 0,4 %. To znamená, že sa dostala do technickej recesie, ktorá je charakterizovaná ako medzikvartálny pokles dva štvrťroky po sebe. Pôvodný odhad vývoja ekonomiky v tomto roku (spred koronakrízy) počítal s rastom o 3,7 %.
Vývoj ekonomiky ovplyvní aj situáciu na trhu práce. Zatiaľ čo pred koronakrízou vláda počítala v tomto roku s nezamestnanosťou na úrovni 5,1 %, teraz očakáva, že dosiahne 8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy