Podnikateľské kilečko: Od budúceho roka sa zrušia niektoré povinnosti voči sociálnej poisťovni

, TASR Foto: getty images

Rôzne doterajšie povinnosti voči SP však zostávajú v platnosti do konca roka 2020 a nové postupy sa budú uplatňovať až od budúceho roka.

Od 1. januára budúceho roka sa zjednodušia niektoré povinnosti zamestnávateľov voči Sociálnej poisťovni (SP). Zmeny prinesie nadobudnuté tzv. podnikateľské kilečko, teda zákon, ktorého cieľom je zlepšiť podnikateľské prostredie.

V sociálnom poistení sa účinnosťou od 1. januára 2021 vo vzťahu k zamestnávateľom ruší povinnosť zamestnávateľa odhlásiť sa z registra zamestnávateľov vedeného SP do ôsmich dní odo dňa, v ktorom nezamestnáva už žiadneho zamestnanca. SP automaticky ukončí registráciu zamestnávateľa v tomto registri na základe odhlásenia posledného zamestnanca z registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia.

Novinkou je tiež, že nebudú musieť oznamovať SP zmeny v údajoch zamestnanca. Týka sa to napríklad priezviska vrátane všetkých predošlých priezvisk, mena, dátumu a miesta narodenia, stavu a miesta trvalého pobytu či identifikačného čísla sociálneho zabezpečenia fyzickej osoby. Zmenu uvedených údajov bude poisťovňa získavať iba z registra fyzických osôb.

Potrebné nebude oznamovať ani zmenu údaja o dni vzniku pracovného pomeru a skončenia pracovného pomeru alebo iného právneho vzťahu k zamestnávateľovi. Tieto údaje SP zisťuje v súvislosti s plnením povinnosti zamestnávateľa prihlásiť a odhlásiť zamestnanca do a z registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia. Oznamovanie sa zruší aj pri začiatku a skončení čerpania materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky zamestnancom.

Vo vzťahu k poistencom sa ruší povinnosť písomne oznámiť do ôsmich dní zmenu mena a priezviska, zmenu miesta trvalého pobytu alebo prechodného pobytu, zrušenie trvalého pobytu alebo prechodného pobytu, pretože údaje o týchto skutočnostiach bude poisťovňa získavať iba z registra fyzických osôb. "Povinnosti oznámiť do ôsmich dní zmenu mena, priezviska a bydliska zostávajú zachované pre zákonom stanovenú skupinu poistencov štátu, ide napríklad o osobu starajúcu sa o dieťa, poberateľa opatrovateľského príspevku a osobného asistenta, na ktorých sa v právnych vzťahoch sociálneho poistenia uplatňujú predpisy SR podľa koordinačných nariadení Európskej únie alebo podľa medzinárodnej zmluvy o sociálnom zabezpečení, ktorá má prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky," priblížila SP.

Vo vzťahu k samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) sa ruší povinnosť oznámiť poisťovni do ôsmich dní zmenu mena a priezviska, zmenu trvalého pobytu, zrušenie povolenia na trvalý pobyt alebo povolenia na prechodný pobyt, pretože údaje o týchto skutočnostiach bude tiež SP získavať iba z registra fyzických osôb. Tieto povinnosti však zostávajú zachované pre tzv. zahraničné SZČO.

Novelou zákona sa zavádza i princíp druhej šance pre fyzickú a právnickú osobu, ktorá načas nesplní svoju povinnosť v lehotách určených jednotlivými ustanoveniami zákona o sociálnom poistení, ale dodatočne ju splní v ďalšej sedemdňovej lehote. "Ak si splnia povinnosť v dodatočnej lehote, SP neuloží pokutu," priblížila poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy