Úverovanie na Slovensku sa spomalilo, slabší dopyt majú podniky

Rast úverov na Slovensku sa spomalil. Menší záujem o zadlžovanie majú domácnosti aj podniky. Dôvodom je aj súčasná situácia v dôsledku vypuknutia koronakrízy. Vyplýva to z najnovšieho mesačného bulletinu Národnej banky Slovenska (NBS).
Spomalenie rastu úverov súkromnému sektoru v máji tohto roka na 6,4 % išlo na vrub úverov domácnostiam, keďže nefinančné spoločnosti si zachovali rovnakú dynamiku rastu ako v predchádzajúcom mesiaci. Medzimesačne však možno pozorovať spomaľovanie toku úverov podnikom. „Súčasná situácia z pohľadu koronakrízy oslabuje dopyt po dlhodobých úveroch, čo sa odrazí v investíciách. Dokumentujú to aj výsledky dotazníka o vývoji ponuky a dopytu na trhu úverov, v ktorom banky vnímajú z odpovedí veľmi slabú investičnú aktivitu firiem,“ konštatuje NBS.
Na druhej strane sa mierne zvýšil záujem o prevádzkové úvery v dôsledku poklesu tržieb. „Na strane ponuky zareagovali banky pri úverovaní firiem sprísnením úverových štandardov týkajúcich sa enormného vnímania rizika,“ uviedla NBS vo svojom mesačnom bulletine.
Celkovo v 2. štvrťroku tohto roka banky sprísňovali úverové štandardy a zvyšovali úrokové sadzby, čo sa prejavilo v znížení dopytu po úveroch. „Úverovanie spotreby sa v medziročnom porovnaní takmer zastavilo a výraznou mierou tak prispelo k spomaleniu rastu úverov domácností ako celku. Tie sa spomalili oproti predchádzajúcemu obdobiu o 0,5 percentuálneho bodu (p. b.) na 7,5 %. Hypotékam sa darí aj naďalej, hoci medziročné tempo sa nepatrne spomaľuje,“ priblížila NBS. Celkovo vnímali banky výrazne nižší dopyt domácností po úveroch, zároveň sa však zvýšili úrokové sadzby, hlavne pri úveroch na spotrebu.

Súvisiace články

Aktuálne správy