Ruská centrálna banka znížila svoju kľúčovú sadzbu na rekordné minimum 4,25 %

Ruská centrálna banka znížila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na nové rekordné minimum a signalizovala ďalšie uvoľňovanie menovej politiky.
Rada riaditeľov centrálnej banky na čele s guvernérkou Elvirou Nabiullinou skresala kľúčovú sadzbu o 25 bázických bodov zo 4,50 % na 4,25 %. Rozhodnutie bolo v súlade s očakávaniami ekonómov. Predtým kľúčový úrok klesol v júni o 100 bázických bodov a v apríli o 50 bodov.
Rada riaditeľov tiež uviedla, že na najbližších zasadnutiach bude uvažovať o nevyhnutnosti ďalšieho zníženia kľúčovej sadzby. Dezinflačné faktory majú totiž výrazný vplyv na vývoj spotrebiteľských cien. Podľa rady existuje riziko, že v roku 2021 môže inflácia klesnúť pod cieľové 4 %. Cieľom výrazného uvoľnenia menovej politiky od apríla bolo zníženie tohto rizika a stabilizácia tempa rastu cien v blízkosti 4 %.
V prípade zachovania aktuálneho nastavenia menovej politiky sa očakáva, že ročná inflácia dosiahne tento rok 3,7 % až 4,2 % a 3,5 % až 4 % v roku 2021, potom by sa mala pohybovať okolo 4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy