Ako diverzifikuje najbohatší muž Španielska: Okrem rýchlej módy, energetiky a telekomu, čoraz viac nehnuteľností

, Bloomberg Foto: SITA/AP

Amancio Ortega zarobil imanie v odevnom priemysle. Podľa indexu Bloomberg Billionaires má čisté imanie v hodnote 58,5 miliárd dolárov, z čoho väčšina pochádza z jeho väčšinového podielu v Inditex. Jeho majetok sa tento rok v dôsledku pandémie prepadol o viac ako pätinu, akcie spoločnosti tento rok klesli o 22 %.

Ortega obrátil svoju pozornosť smerom k nehnuteľnostiam. Majetok v nehnuteľnostiach tohto španielskeho miliardára vzrástol na 15,2 miliardy eur, odhalila prvýkrát jeho firma, a má tak najväčšie portfólio nehnuteľností medzi superbohatými v Európe. 84-ročný zakladateľ a majiteľ módne značky Zara, investoval vlani 2,1 miliardy eur do rôznych nehnuteľností prostredníctvom dcérskych spoločností svojho holdingu Pontegadea. Ten vlastní 59,3 % Inditex, materskej spoločnosti Zary. Za rok 2019 mala Pontegadea čistý príjem 1,8 miliardy eur, z toho 1,64 miliardy v dividendách Inditex a 621 miliónov z nehnuteľností.

Akcie Inditex tento rok klesli o 22 %
Ortega, najbohatší muž Španielska, diverzifikoval v posledných rokoch najmä prostredníctvom amerických nehnuteľností. Za viac ako 3 miliardy dolárov sa do množiny jeho úlovkov radia aj významné pamiatky, ako je historická budova Manhattane Haughwout Building a najvyššia kancelárska veža v Miami. Pontegadea prenajíma priestory nielen technologickým gigantov ako je Amazon a Facebook, ale aj konkurentom Inditex, akými sú Hennes & Mauritz a The Gap.

Okrem nehnuteľností investoval Ortega taktiež do energetiky a telekomunikácií a v minulom roku kúpil 5 % podiel v Enagase. V roku 2018 kúpila Pontegadea 9,99 % podiel v Telefonice za 378,8 milióna eur. Tento rok očakáva výplatu dividend Inditex vo výške 646 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy