Plán obnovy bude možné splácať aj novými daňami na úrovni EÚ

Splácanie pôžičiek Európskej únie v hodnote 750 miliárd eur, ktoré vytvoria "palebnú finančnú silu" pre plán na oživenie európskeho hospodárstva po koronakríze, bude možné dvoma spôsobmi - zvýšením národných odvodov do rozpočtu EÚ alebo zavedením nových environmentálnych daní. Uviedol to vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík v reakcii na stredajšie predstavenie nového návrhu sedemročného rozpočtu EÚ (2021 - 2027) a plánu na oživenie európskeho hospodárstva.

Ide o balík návrhov s názvom EÚ ďalšej generácie v celkovej hodnote 750 miliárd eur, z toho je 500 miliárd eur v podobe nevratných grantov a 250 miliárd eur vo výhodných pôžičkách.
Veľvyslanec upozornil, že uvedené čísla, ako aj spôsob prerozdeľovania grantov a pôžičiek ešte musia dohodnúť premiéri a prezidenti členských krajín Únie, a potvrdil, že pôjde o rokovania "v jednom balíku", čiže lídri EÚ budú naraz hľadať kompromis aj v oblasti podoby viacročného finančného rámca (VFR), aj čo sa týka ozdravného plánu.

Javorčík zopakoval, že členovia EÚ začnú splácať pôžičky, na ktorých bude plán obnovy založený, až po roku 2028 v ďalších finančných perspektívach počas nasledujúcich 30 rokov. Spresnil, že na splatenie stoviek miliárd eur budú mať členské krajiny dve možnosti. Jednou z nich je, že sa zvýšia národné odvody do spoločného rozpočtu EÚ, a tým sa uvedené pôžičky vykryjú. Druhá možnosť je, že Únia sa dohodne na vystavení nových celoúnijných daní, väčšinou environmentálneho charakteru.

Podľa jeho slov to môže byť napríklad daň z jednorazových plastov, z emisného systému alebo uhlíková daň na hraniciach a je tu aj idea spoplatniť veľké firmy, ktoré operujú na jednotnom trhu EÚ a využívajú jeho výhody, nejakými ďalšími daňovými zaťaženiami.

"Takže je možné, že to, koľko budeme potrebovať splatiť na tieto pôžičky, budeme môcť vygenerovať práve týmito novými zdrojmi," opísal situáciu Javorčík.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy