Ekonomická aktivita vo Francúzsku sa v apríli nepatrne zlepšila

Ekonomická aktivita vo Francúzsku sa v apríli nepatrne zlepšila. Celková výkonnosť hospodárstva však stále zostáva pod "normálnou úrovňou" aj po tom, ako vláda začala uvoľňovať blokády, ktoré majú brániť šíreniu nového koronavírusu.

Ekonomická aktivita vo Francúzsku sa v apríli nepatrne zlepšila. Celková výkonnosť hospodárstva však stále zostáva pod „normálnou úrovňou“ aj po tom, ako vláda začala uvoľňovať blokády, ktoré majú brániť šíreniu nového koronavírusu. Ukázal to v utorok prieskum centrálnej banky.
Podľa prieskumu v apríli bol výkon francúzskej ekonomiky približne 27 % pod normálnou úrovňou, čo je lepší výsledok ako 32 % pod normálom v marci.
Guvernér banky Francois Villeroy de Galhau pre rozhlasovú stanicu Inter povedal, že cieľom je dosiahnuť nárast výkonu o ďalších 10 bodov do konca mája.
Uviedol tiež, že dvojmesačná blokáda stála druhú najväčšiu ekonomiku eurozóny zhruba 6 % jej ročného rastu.
Prieskum odhalil, že priemyselná výroba sa plošne znížila, keďže blokády trvali počas celého apríla. Medzi najmenej zasiahnuté odvetvia patrili minulý mesiac výroba potravín, chemikálií a farmaceutík.
Lídri francúzskeho priemyslu očakávajú čiastočné zotavenie svojich firiem v máji.
Zároveň sektor služieb zaznamenal v apríli výrazný pokles aktivity. Aj podnikatelia v službách už badajú pomalý začiatok zotavovania, pričom poukazujú na rozdiely medzi jednotlivými odvetviami.
Aktivitu v stavebníctve v apríli naďalej ovplyvňovala pandémia nového koronavírusu, ale v menšej miere ako v marci. A hoci sa očakáva výrazné oživenie stavebnej činnosti, podnikatelia pripomínajú, že to nevykompenzuje vzniknuté straty.

Súvisiace články

Aktuálne správy