Goldman Sachs: Ropa budúci rok zdražie o viac než 100 percent

, ČTK Foto: SITA/AP

Americká investičná banka Goldman Sachs na budúci rok počíta s výrazným rastom cien ropy. Podľa banky sa tak udeje v reakcii na výrazné obmedzovanie produkcie suroviny v hlavných ťažobných krajinách. Rast cien podporí aj postupný rast dopytu po rope, ako sa začína obnovovať ekonomická aktivita.

Ropa Brent, ktorá je určujúca pre stanovovanie cien suroviny v celom svete, sa podľa analytického tímu Goldman Sachs Equity Research dostane v priemere na 55,63 USD za barel. Banka s citeľným rastom počítala aj predtým, doteraz ale mala spočítaný priemer na 52,50 USD. V prípade americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) analytici zvýšili očakávaný priemer na 51,38 z doterajšieho odhadu 48,50 USD za barel.

"Produkcia ropy sa začala rýchlo znižovať kvôli obmedzovaniu aktivity, odstávkam a zníženiu ťažby medzi členmi OPEC a Ruskom," píše sa v správe analytikov Goldman Sachs. "Dopyt sa tiež začína zvyšovať z nízkej základne, vedie ju obnova ekonomickej aktivity v Číne a dopyt po doprave vo vyspelých krajinách."

Ceny ropy minulý týždeň zaznamenali prvý týždenný rast za posledný mesiac.

V piatok nadobudla platnosť dohoda Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ich spojencov na čele s Ruskom, ktorí v máji a júni chcú obmedziť ťažbu asi o 9,7 milióna barelov denne. To je zhruba desať percent celosvetovej ťažby pred krízou, ktorú spôsobil koronavírus. Časť analytikov sa ale domnieva, že ťažbu treba obmedziť ešte viac, lebo koronavírus a s ním spojené reštriktívne opatrenia podľa nich znížili dopyt oveľa viac než len o desať percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy