EK schválila finančnú pomoc francúzskej vlády spoločnosti Air France

Európska komisia v pondelok schválila úvery a garancie od francúzskej vlády v hodnote 7 miliárd eur pre leteckú spoločnosť Air France, ktoré jej majú pomôcť prekonať pandémiu nového koronavírusu. Inak by totiž leteckému gigantu hrozil bankrot.

Financie od štátu „poskytnú spoločnosti naliehavú likviditu v kontexte pandémie nového koronavírusu“, uviedla Komisia vo vyhlásení.
Exekutíva Európskej únie uvoľnila pravidlá týkajúce sa štátnej pomoci s cieľom pomôcť firmám počas tzv. koronakrízy.
Vláda v Paríži plánuje požičať spoločnosti Air France priamo 3 miliardy eur a poskytne záruky za bankové pôžičky vo výške 4 miliárd eur. Informoval o tom minulý mesiac minister financií Bruno Le Maire.
Viceprezidentka Komisie Margrethe Vestagerová ocenila zásadnú úlohu Air France pri repatriácii občanov a preprave zdravotníckeho materiálu a vybavenia počas pandémie.
Garancie francúzskej vlády aj pôžička v celkovej výške 7 miliárd eur tak poskytnú Air France likviditu, ktorú naliehavo potrebuje, aby zvládla pandémiu nového koronavírusu, dodala Vestagerová, ktorá v EÚ dohliada na hospodársku súťaž.
Francúzska vláda je v súčasnosti najväčším akcionárom v spoločnej francúzsko-holandskej spoločnosti Air France-KLM s podielom vo výške 14,3 %. Holandská vláda má v nej 14 % podiel, ktorý získala po prekvapujúcej kúpe minulý rok.
Opatrenia na zablokovanie šírenia nového koronavírusu zvlášť tvrdo zasiahli letecký priemysel. Spoločnosti po celom svete uzemnili veľké časti, prípadne aj celé flotily, pre medzinárodné cestovné obmedzenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy