Na Wall Street panuje nervozita kvôli kolapsu cien ropy

, CNBC;MW Foto: SITA/AP

Akcie v Spojených štátoch oslabili. Prispel k tomu prepad cien ropy a nepriaznivé výhľady amerických spoločností, ktoré naznačujú, že ekonomiku čaká najhoršia recesia od 30-tych rokov 20. storočia.

Index Dow klesol o 2,67 % na 23 018,88 bodu, širší index S & P 500 sa znížil o 3,07 % na 2 736,56 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite spadol o 3,48 %, na 8 263,23 bodu. Index volatility VIX narástol o 3,60 % na 45,41 bodu a výnos 10-ročných vládnych dlhopisov USA klesol o necelý jeden bázický bod na 0,566 %.

Situácia na trhu s ropou je naďalej turbulentná. Ceny kontraktov na dodávky ropy v máji a júni padajú, panujú totiž obavy z nedostatočného dopytu v globálnej ekonomike. WTI však v utorok nakoniec posilnila o zhruba 10 %, Brent naopak odovzdal vyše 20 %. Mierne posilnili zlato a striebro, okolo nuly deň zakončili najsledovanejšia kryptomena.

Všetkých 11 čiastkových sektorov indexu S & P 500 sa prepadlo najmenej o 1,6 %. Energetické firmy z ôsmich posledných seáns klesli siedmykrát. Cena májového kontraktu na americkú ropu WTI sa v pondelok prepadol pod nulu, pretože obchodníci nemajú priestor pre skladovanie ropy, a snažili sa jej preto zbaviť za každú cenu. Prudko však klesá aj cena júnového kontraktu, medzi investormi rastú obavy z rozsahu ekonomických škôd spôsobených opatreniami proti šíreniu koronavírusu, ktorý zastavil podnikanie a spôsobil straty miliónov pracovných miest.

Mnoho amerických spoločností stiahlo výhľady hospodárenia kvôli neistote súvisiacej s koronavírusom. Investori sa teraz vo výsledkových správach za prvý štvrťrok zameriavajú hlavne na informácie o tom, ako výrazne pandémia poškodzuje americké firmy. Najnovšie dôkazy o dopadoch pandémie na hospodárenie poskytol americký výrobca nealkoholických nápojov Coca-Cola. Akcie firmy klesli po varovaní, že jej výsledky za súčasný štvrťrok vážne zasiahne nízky dopyt po nealkoholických nápojoch. Akcie IBM oslabili po tom, čo firma stiahla svoju predpoveď na tento rok. Pred zverejním výsledkov hospodárenia strácali aj akcie výrobcu čipov Texas Instruments a streamingovej služby Netflix.

Index S & P 500 už zo svojho marcového minima posilnil o viac než 20 % vďaka vládnym stimulačným opatreniam za bilióny dolárov. Zostáva však takmer 20 % pod februárovým rekordom pre obavy z devastujúcich ekonomických škôd spôsobených koronavírusom.

Americký dolár v utorok posilnil voči košu mien. Investori dávali prednosť bezpečiu najlikvidnejšej meny na svete kvôli prepadu cien ropy, ktorý znížil záujem o rizikovejšie investície. Výrazne strácali hlavne meny krajín ťažiacich ropu.

Dolárový index, ktorý meria výkon doláru ku košu šiestich popredných svetových mien, stúpol o 0,2 % na 100,18 bodu. Kurz eura voči doláru zostal takmer bez zmeny na 1,0864 USD, k jenu dolár posilnil o 0,1 % na 107,74 JPY. Euro voči jenu stúplo o 0,1 % na 117,02 JPY.

Súvisiace články

Aktuálne správy