Centrum sociálnych služieb má posilniť kapacitne nepostačujúci DSS

Dotáciu vo výške takmer 1,45 milióna eur získalo mesto Sliač na budovanie centra sociálnych služieb (CSS). Malo by posilniť tamojší domov sociálnych služieb (DSS), ktorý už kapacitne nestačí, keďže mesto reálne starne a stále viac ľudí je odkázaných na pomoc druhých.
„Projekt je schválený, pripravené sú aj zmluvy na podpis, avšak niektorí občania mesta, najmä tí bývajúci v tesnej blízkosti stavby, nie sú stotožnení s realizáciou projektu. Sú za tým najmä fámy o tom, že centrum má byť pre asociálov, drogovo závislých a iné ‚neprispôsobivé‘ skupiny obyvateľstva,“ uviedla pre TASR primátorka Ľubica Balgová.
Objekt má byť umiestnený v časti Rybáre na okraji obytnej zóny s prevahou hromadnej bytovej výstavby. Podľa primátorky realizácia projektu bude preto náročným procesom s mnohými kompromismi. „Mám však zato, že takýto projekt naše mesto potrebuje. Verím, že nájdeme spoločné riešenie, aby sme poskytnuté finančné prostriedky využili v plnej výške a k spokojnosti občanov,“ dodala.
Centrum má byť primárne zamerané na cieľové skupiny seniorov, zdravotne ťažko postihnutých a ostatné osoby odkázané na pomoc v dôsledku nepriaznivej sociálnej situácie. Služby budú poskytované na komunitnej báze inovatívnym spôsobom najmä v oblasti sociálneho poradenstva.
V centre sa okrem samostatných dvojbytových jednotiek má nachádzať aj rehabilitačné stredisko, jedáleň a odľahčovacia služba. Služby sa majú poskytovať pre zdravotne postihnuté osoby, seniorov, deti a duševne chorých.
Projekt dopĺňa existujúcu opatrovateľskú službu a dom seniorov v meste, pričom vytvára možnosť využívať nové sociálne služby, po ktorých je v lokalite dopyt.

Súvisiace články

Aktuálne správy