Spotrebiteľské ceny v sa v marci medzimesačne znížili o 0,4 %

Spotrebiteľské ceny v Spojených štátoch sa v marci medzimesačne znížili o 0,4 %, najviac za päť rokov.

Spotrebiteľské ceny v Spojených štátoch sa v marci medzimesačne znížili o 0,4 %, najviac za päť rokov. Dôvodom boli nižšie ceny benzínu, leteniek, hotelov a iných tovarov pre pandémiu nového koronavírusu.
Marcový medzimesačný pokles spotrebiteľských cien v USA bol najstrmší od januára 2015, uviedlo ministerstvo práce. Ekonómovia pritom očakávali zníženie spotrebiteľských cien o 0,3 % po ich náraste o 0,1 % vo februári.
A tento trend, teda ďalší pokles, bude pokračovať, pretože tzv. koronakríza potláča dopyt po niektorých tovaroch a službách a kompenzuje aj rast cien nedostatkových produktov, čo je zase dôsledkom prerušenia dodávateľského reťazca.
V medziročnom porovnaní sa index spotrebiteľských cien v USA v marci zvýšil o 1,5 %. Tempo jeho rastu sa spomalilo z 2,3 % vo februári. Ekonómovia predpovedali, že dosiahne 1,6 %.
Dôvodom horších ako očakávaných výsledkov bolo najmä strmé zníženie cien energií v marci, a to o 5,8 % po ich februárovom poklese o 2 %. Ceny benzínu sa pritom prepadli o 10,5 %. Ceny leteniek klesli o 12,6 % a ceny v hoteloch a moteloch o 6,8 %.
Jadrová inflácia, v ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny energií a potravín, sa v marci znížila medzimesačne o 0,1 %, zatiaľ čo februári a v januári vzrástla zhodne o 0,2 %. Analytici pritom odhadovali, že sa jadrová inflácia aj v marci zvýši aspoň o 0,1 %, medziročne sa jej rast spomalil na 2,1 % z 2,4 % vo februári.
Nečakaný medzimesačný pokles jadrovej inflácie v marci bol prvý od januára 2010. Odzrkadľuje nižšie ceny leteniek, hotelov, odevov aj nových vozidiel.
Na druhej strane, ceny za lekársku starostlivosť, ojazdené autá a nákladné autá, náklady na poistenie motorových vozidiel a vzdelávanie sa v marci zvýšili.

Súvisiace články

Aktuálne správy