Ceny domov v Británii zrýchlili v marci rast na vyše dvojročné maximum

Ceny domov v Británii zaznamenali minulý mesiac najvýraznejší rast za vyše dva roky. Nasledujúce údaje však už budú ovplyvnené šírením nového koronavírusu.
Ako ukázali údaje Nationwide Building Society, zverejnené vo štvrtok, ceny domov v Británii vzrástli v marci medziročne o 3 % po 2,3-percentnom raste vo februári. Marcový rast cien je najvýraznejší od januára 2018. Tempo rastu prekonalo aj očakávania analytikov, ktorí počítali so spomalením rastu cien na 2 %.
Na medzimesačnej báze sa ceny domov zvýšili o 0,8 %. Aj v tomto prípade sa rast cien nehnuteľností zrýchlil, keď vo februári dosiahol 0,3 %. Analytici opäť očakávali iný vývoj a počítali s poklesom cien o 0,1 %.
Za 1. štvrťrok sa ceny domov medzikvartálne zvýšili o 1,3 % a v medziročnom porovnaní dosiahol rast 2,5 %.
Vzhľadom na vývoj ekonomiky po zavedení obmedzení s cieľom spomaliť šírenie nového koronavírusu ekonómovia teraz očakávajú, že ďalšie údaje o vývoji cien nehnuteľností budú podstatne horšie.
„Aktivita na trhu s nehnuteľnosťami sa v poslednom období prakticky zastavila, keďže vláda zaviedla opatrenia s cieľom dostať vírus pod kontrolu a v prípade transakcií na realitnom trhu odporučila, aby sa odložili na neskôr,“ povedal hlavný ekonóm Nationwide Building Society Robert Gardner. Ako dodal, vzhľadom na očakávaný prepad počtu transakcií je ťažké odhadovať vývoj cien v najbližšom mesiaci a aj na prognózy v strednodobom horizonte je veľmi skoro.

Súvisiace články

Aktuálne správy