Časť produkcie biopalív poslúži ako dezinfekcia na nový koronavírus

Slovenský výrobca bioetanolu, spoločnosť Enviral, dodá v nasledujúcich dňoch výrobcom dezinfekčných prostriedkov niekoľko miliónov litrov 99,7 % bezvodého liehu. Lieh bol aktuálne zaradený na zoznam schválených dezinfekčných prípravkov priamo proti novému koronavírusu. Firma má ročnú kapacitu výroby 135 miliónov litrov bioetanolu určeného ako prísada do benzínu.
Enviral vyčlenením časti produkcie reagoval na nedostatok dezinfekčných prostriedkov. „Dezinfekcia je kľúčový prvok v boji proti koronavírusu a naším želaním je, aby jej mal každý dostatok,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Matej Sabol. Lieh v koncentrácii od 60 % – 80 % účinkuje nielen na baktérie, ale aj vírusy. Útočí na obal vírusov, zamedzuje ich prežitiu a množeniu.
Leopoldovská spoločnosť Enviral je najväčším producentom bioetanolu v Slovenskej republike. Tento bezvodý 99,7 % lieh vyrobený z kukurice, môže firma od 20. marca na základe zmeny legislatívy distribuovať aj iným odberateľom. Bioetanol firma vyrába ako prísadu do motorových benzínov, ktorá znižuje uhlíkovú stopu palív v doprave. Vedľajším produktom, ktorý vzniká pri výrobe bioetanolu, je proteínové krmivo pre hospodárske zvieratá.

Súvisiace články

Aktuálne správy