Ekonóm: Ak majú ľudia zostať doma, mali by sme im rozdať peniaze

, gregmankiw.blogspot;SITA Foto: YT/conversations with Bill Kristol

Gregory Mankiw navrhuje v boji proti koronavírusu poskytnúť finančnú podporu každému Američanovi aj prípadné rozšírenie právomocí Fedu.

O pravdepodobnej recesii hovorí Greg Mankiw s tým, že je možno "optimálna" vzhľadom na to, "čo sme za daných okolností schopní robiť". Prioritou je samozrejme riešenie zdravotnej krízy a tento sektor by mal dostať "čokoľvek, o čo si povie".

Fiškálna politika by sa nemala zameriavať na agregátny dopyt, ale na "sociálne zabezpečenie". Ľudia by totiž síce podľa rôznych rád mali mať úspory na šesť mesiacov dopredu, ale "mnohí ich bohužiaľ nemajú". Mankiw k tomu dodáva, že je veľmi zložité určiť, kto by pomoc skutočne potreboval, a tak navrhuje, aby vláda poslala každému Američanovi pre začiatok 1 000 dolárov. "Zníženie dane zo mzdy nemá za týchto okolností žiadny zmysel, pretože pre tí, ktorí nemôžu pracovať, z toho mať nič nebudú."

"Sú časy, kedy sú namieste obavy z vládnych dlhov. Ale teraz to tak nie je. Existuje veľa externalít. Ak pomôžeme ľuďom, aby prekonali svoje ekonomické problémy a mohli zostať doma, znížime šírenie vírusu," píše Mankiw.

Monetárna politika by sa podľa neho mala zamerať najmä na to, aby v ekonomike bol dostatok likvidity. Inak povedané, nastavovanie sadzieb má teraz menšiu dôležitosť než to, aby Fed fungoval ako veriteľ poslednej inštancie. A ak sa Fed domnieva, že jeho ruky zväzuje legislatíva, Kongres by mu ich mal uvoľniť. Mankiw k tomu všetkému dodáva, že "prezident by mal držať hubu a nechať to na tých, ktorí vedia, čo robia". Ekonóm sa však domnieva, že "k tomu bohužiaľ pravdepodobne nedôjde".

Prezident Donald Trump už vyhlásil, že nie každému, ale obyvateľom postihnutým ekonomickými dopadmi koronavírusu, vláda vyplatí priamo hotovosť. Minister financií Steven Mnuchin na spoločnej tlačovej konferencii s Trumpom spresnil, že šeky chce vláda Američanom zasielať už počas najbližších dvoch týždňov. Federálny rezervný systém (Fed) zase oznámil, že firmy budú môcť čerpať zvýhodnené krátkodobé úvery. Po viac ako dekáde tým centrálna banka oživila rozsiahly stimulačný program, ktorý v roku 2008 reagoval na nástup svetovej finančnej krízy.

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy