Rast pracovných nákladov v eurozóne sa vo 4. kvartáli spomalil, dosiahol 2,4 %

Pracovné náklady v eurozóne pokračovali v závere minulého roka v raste, tempo rastu sa však spomalilo, už druhý kvartál po sebe. Poukázali na to v utorok zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.
Hodinové pracovné náklady vzrástli vo 4. štvrťroku medziročne o 2,4 % po 2,6-percentnom raste v 3. kvartáli. Rovnaké tempo rastu pracovných nákladov zaznamenala eurozóna v poslednom štvrťroku 2018.
Pod rast vo 4. kvartáli minulého roka sa podpísali najmä nemzdové náklady, ktoré sa zvýšili o 2,4 % po 2,6-percentnom raste v predchádzajúcom štvrťroku. Mzdové náklady sa po rovnako 2,6-percentnom raste v 3. štvrťroku zvýšili v poslednom kvartáli minulého roka o 2,3 %.
V stavebnom sektore a oblasti služieb sa pracovné náklady zvýšili o 2,3 % a v oblasti priemyslu o 2,2 %. Zatiaľ čo v priemysle a službách sa rast nákladov na prácu prudko spomalil, v stavebníctve zaznamenal mierne zrýchlenie rastu.
V širšej Európskej únii sa pracovné náklady vo 4. štvrťroku zvýšili medziročne o 2,7 %. Aj v tomto prípade sa tempo rastu spomalilo, keď v 3. kvartáli rast nákladov dosiahol 3,1 %.
Najvyšší rast nákladov na prácu v rámci EÚ zaznamenali vo 4. štvrťroku Rumunsko (12 %) a Bulharsko (11,9 %). Naopak, najslabší rast evidovalo Luxembursko, kde hodinové pracovné náklady v medziročnom porovnaní vzrástli o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy