Dopady koronavírusu na finančné trhy a poučenie sa z minulosti

Svetové akcie reprezentované indexom MSCI World poklesli od polovice februára takmer o 27% a odpísali tak viac ako rok budované zisky.

Tento nezvyčajne prudký prepad sa, samozrejme, prejavil na portfóliách s akciovou zložkou. Dlhopisy, naopak, pod tlakom nákupného záujmu investorov v snahe uchrániť svoje prostriedky zaznamenali výrazný nárast cien, ktorý negatívny dopad akciovej zložky na celkové výsledky čiastočne vykompenzoval. Dlhopisy tak potvrdili svoj význam pri diverzifikácii rizika, a to aj napriek nízkym výnosom vnímaným v historickom kontexte.

Zvýšená volatilita, akokoľvek sme si od nej v posledných niekoľkých rokoch odvykli, je pre akciové trhy charakteristická. História však ukazuje, že akciové trhy sú v dlhšom časovom horizonte schopné investorov za zvýšené riziko odmeniť vyššími ziskami, a to aj napriek občasným prepadom.

Pravidelné investovanie navyše značne znižuje citlivosť výsledkov na načasovanie. Investori by sa teda mali držať svojich dlhodobých stratégií a nepodliehať panike. Keby totiž v súčasnej situácii vybrali svoje investované prostriedky, riskovali by, že im kvôli zlému načasovaniu uniknú zisky plynúce z následného oživenia trhov.

Hoci sa dopady koronavírusu na slovenskú a globálnu ekonomiku dajú v súčasnosti len ťažko odhadnúť, práve v súčasnej situácii by sme si mali pripomenúť slávny komentár burzového guru Andrého Kostolanyho: „Kto nevlastní akcie, keď ich ceny klesajú, nebude ich vlastniť ani vtedy, keď ich ceny budú rásť.“

 

Autorom je Tomáš Lébl, analytik skupiny AXA ČR a SR.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy