Autodopravcovia tvrdia, že polícia a jej vedenie prenasleduje niektorých účastníkov nedávnych protestov

Únia autodopravcov Slovenska zároveň vyzýva policajného prezidenta Milana Lučanského, aby zastavil podľa organizácie svojvôľu niektorých podriadených policajtov najmä v Žilinskom a Košickom kraji.

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) tvrdí, že polícia a jej vedenie prenasleduje niektorých účastníkov nedávnych protestov udeľovaním pokút. Denno-denné kontroly vodičov pri výjazde z firmy, vykonávanie hliadkovej činnosti v okolí firiem tých, ktorí sa zúčastnili protestov, podľa Stanislava Skalu z uvedenej organizácie autodopravcov svedčí o tom, že „polícia sa stala nástrojom politických skupín na zastrašovanie občanov Slovenska“. UNAS zároveň vyzýva policajného prezidenta Milana Lučanského, aby zastavil podľa organizácie svojvôľu niektorých podriadených policajtov najmä v Žilinskom a Košickom kraji.

Organizácia považuje za možné, že podľa nej policajná šikana zástupcov združenia autodopravcov súvisí aj s podaným trestným oznámením na neznámeho páchateľa, ktorú zástupcovia UNAS podali vlani na Generálnej prokuratúre SR v súvislosti s uzavretím zmluvy na prevádzkovanie mýtneho systému. „Napriek platným príslušným ustanoveniam trestného poriadku sme ako oznamovatelia neboli do dnešného dňa (štvrtok – poz. red.) informovaní, ako s podaním prokuratúra naložila a či sa začalo trestné konanie vo veci,“ uviedol Skala.

Polícia má podľa UNAS nástroje ako si vynútiť dodržiavanie zákonov. „Verejné zastrašovanie a šikana k nim v právnom štáte rozhodne nepatria. Ak nektorí naši členovia porušili predpisy, je potrebné situáciu riešiť,“ poznamenal Skala s tým, že pozorne sledujú prejavy šikany zo strany polície. „Zatiaľ žiadame o nápravu samotný policajný zbor a veríme, že existujú procesy riadenia, ktoré nezákonný stav odstránia,“ dodal Skala.

Agentúra SITA požiada o stanovisko Policajný zbor.

Súvisiace články

Aktuálne správy