Nadácia ŽSK pre podporu rodiny vyhlásila novú výzvu

Nadácia Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pre podporu rodiny spustila ďalšie kolo prihlasovania žiadostí o pomoc. V poradí štvrtá výzva je pre záujemcov otvorená do utorka 10. marca 2020. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.
„Nadácia pomáha rodinám a ľuďom, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii. Od svojho vzniku rozdelila už 43.000 eur. Okrem finančnej pomoci poskytla aj sociálne, právne a psychologické poradenstvo,“ konkretizovala Remencová.
V uplynulom roku požiadalo nadáciu o pomoc takmer sto ľudí. Sumu zhruba 25.000 eur nakoniec rozdelili 54 z nich. ŽSK prispieva na činnosť nadácie každoročne sumou 20.000 eur. „Okrem financií z kraja sa v tomto roku sústreďujeme aj na získavanie doplnkových zdrojov financovania. Ponúkame priestor na charitatívnu reklamu pre sponzorov, hľadáme darcov a podporovateľov konkrétnych jednotlivcov a rodín a organizujeme rôzne zbierky. Aktuálne sa uchádzame aj o dve percentá z daní,“ priblížila správkyňa nadácie Gabriela Podolanová.
Dodala, že prvotným zmyslom je pomôcť ľuďom v akútnej núdzi a v krízových situáciách, čím sa činnosť nadácie nekončí. „Chceme rodinám pomôcť sa postaviť na vlastné nohy a nadobudnúť samostatnosť. Preto úzko spolupracujeme aj s ďalšími organizáciami, či už štátnymi, cirkevnými, ale i s podnikateľmi,“ povedala Podolanová.
Nadáciu zriadil ŽSK ešte v roku 2018 s cieľom pomáhať jednotlivcom i celým rodinám, ktoré sa ocitnú v núdzi a v ťažkej životnej situácii. „Nechceme nahrádzať vo svojich povinnostiach štát. Ale tam, kde systém zlyháva, chceme poskytnúť pomoc a ľuďom šancu prekonať ťažké obdobie. Aj preto nadácia funguje ruka v ruke s Rodinným centrom pomoci, ktoré zastrešuje odborné poradenstvo a slúži ako pracovisko prevencie patologických javov a krízy v rodine,“ vysvetlila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.
Od svojho vzniku poskytlo centrum poradenstvo 230 ľuďom, ktorí potrebovali hlavne právnu pomoc pri súdnych konaniach v rodinných sporoch, alebo i pri riešení zadlženosti. „Veľa otázok smeruje aj na rôzne sociálne stránky života – na čo má človek v istej životnej situácii nárok, ako si vybaviť invalidný dôchodok, náhradné bývanie či zamestnanie,“ dodala Remencová. Aktuálne sa podľa nej pripravuje otvorenie ďalších troch rodinných centier pomoci – v Martine, Námestove a Čadci.

Súvisiace články

Aktuálne správy