Druhú rúru slovinského tunela Karawanken postaví turecký Cengiz

Slovinská diaľničná spoločnosť DARS minulý týždeň podpísala dohodu s tureckým stavebným koncernom Cengiz Insaat o výstavbe druhej rúry tunela Karawanken na slovinskej strane. Kontrakt má hodnotu 98,5 milióna eur.
Stavebné práce sa majú začať v marci, keď to dovolia poveternostné podmienky. Prvé prípravné práce sa majú začať už budúci týždeň. Naplánované je aj stretnutie slovinsko-rakúskej stavebnej komisie, v ktorej sú zastúpení DARS a rakúska diaľničná spoločnosť Asfinag. Okrem iného sa má rokovať o spoločnom časovom pláne výstavby.
Kým na rakúskej strane sa razenie druhej tunelovej rúry v Korutánsku začalo už v septembri 2018, v Slovinsku sa práce pre problémy s výberovým konaním výrazne omeškali. Až dva roky po pôvodnej verejnej súťaži, ktorá bola neskôr anulovaná, bolo možné prideliť kontrakt. Cengiz predložil v oboch súťažiach najlacnejšiu ponuku.
Turecký koncern už v decembri oznámil, že sa bude snažiť tunelovú rúru dokončiť pred vypršaním päťročnej stavebnej lehoty, čiže už v roku 2024. Tunel je dlhý 7,9 kilometra, z čoho sa zhruba 3,5 kilometra nachádza na slovinskom území.

Súvisiace články

Aktuálne správy