Platobná neschopnosť v podnikateľskej sfére vzrastie podľa Euler Hermes na Slovensku o 12 %

Globálny index insolvencií by sa mal v tomto roku zvýšiť o 6 %.

Platobná neschopnosť v podnikateľskej sfére sa bude zvyšovať aj v tomto roku. Podľa analýzy spoločností Euler Hermes a Allianz majú insolvencie na Slovensku medziročne vzrásť o 12 %. „Odborníci za tým vidia najmä zmeny v legislatíve uskutočnené v roku 2017, ktoré naďalej zvyšujú počty úpadkov drobných živnostníkov, respektíve osobných bankrotov. V súčasnosti predstavujú viac ako 80 % z celkového počtu insolvencií na Slovensku,“ informuje Euler Hermes v tlačovej správe.

Globálny index insolvencií by sa mal v aktuálnom roku zvýšiť o 6 %. Štúdia, ktorá pokrýva 44 krajín tvoriacich 87 % svetového HDP ukázala, že platobná neschopnosť firiem kontinuálne rastie už niekoľko rokov po sebe. Pre rok 2019 to bolo na úrovni 9 %. Euler Hermes zároveň identifikoval pretrvávajúcu vysokú mieru zlyhaní veľkých spoločností s obratom nad 50 miliónov eur. Išlo o 249 prípadov insolvencií v celkovej hodnote obratu viac ako 145 miliárd eur v prvom až treťom kvartáli minulého roka. Kritickými sektormi boli najmä stavebníctvo v Ázii, energetika a maloobchod v Severnej Amerike a maloobchod a sektor služieb v západnej Európe.

„Globálny nárast insolvencií v roku 2020 ovplyvní niekoľko faktorov. Dlhodobo mierne tempo hospodárskeho rastu najmä vo vyspelých ekonomikách, oneskorené účinky obchodných sporov, politické neistoty, nárast vstupných nákladov alebo sociálne napätie budú udržiavať firmy pod tlakom,“ uviedol riaditeľ Euler Hermes na Slovensku Peter Mucina. Analýza predpokladá, že v roku 2020 porastie platobná neschopnosť v štyroch z piatich krajín. Výnimkou majú byť Brazília, Maďarsko, Litva a Grécko, kde očakáva zníženie. V krajinách ako Francúzsko, Nový Zéland, Poľsko, Nórsko a Luxembursko nemá prísť k medziročnej zmene.

Euler Hermes je lídrom v poistení obchodných pohľadávok a špecialistom v oblasti hodnotenia rizika, bonity, záruk a inkasa pohľadávok. S viac ako 100-ročnými skúsenosťami ponúka B2B klientom finančné služby s cieľom podporovať ich cash flow a správu obchodných pohľadávok. Sídli v Paríži, je prítomná vo viac ako 50 krajinách a pracuje v nej vyše 6 000 zamestnancov. Euler Hermes je členom skupiny Allianz.

Súvisiace články

Aktuálne správy