EÚ sa obráti na WTO, ak dohoda medzi Čínou a USA poškodí európske firmy

, TASR Foto: TASR/AP

Ak obchodná dohoda medzi Čínou a USA spôsobí „narušenie“ trhu a poškodí európske firmy, Európska únia (EÚ) ju napadne na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Uviedol to v piatok veľvyslanec európskeho bloku v Číne. Nicolas Chapuis novinárom v Pekingu povedal, že EÚ „bude monitorovať zavádzanie“ prvej fázy dohody o obchode, ktorú v stredu (15. 1.) podpísali prezident Donald Trump a čínsky vicepremiér Liou Che.

Brusel sa podľa neho domnieva, že kvantitatívne ciele tejto dohody povedú k narušeniu obchodu, čo nie je kompatibilné s pravidlami WTO. A ak sa to potvrdí, EÚ sa obráti na WTO, aby túto záležitosť vyriešila. Chapuis tiež povedal, že počas stretnutia na čínskom ministerstve zahraničných vecí dostal „formálne záruky, že dohoda medzi USA a Čínou v žiadnom prípade neovplyvní európske firmy“.

Podľa pravidiel WTO dohody medzi jednotlivými krajinami nemôžu diskriminovať ich ďalších obchodných partnerov. Čína sa v rámci prvej fázy obchodnej dohody s USA zaviazala, že v priebehu dvoch rokov zvýši import amerických produktov o ďalších 200 miliárd USD (179,07 miliardy eur) nad úroveň importu z roku 2017. Z toho o 32 miliárd USD zvýši dovoz poľnohospodárskych produktov. Peking sa tiež zaviazal, že zlepší ochranu duševného vlastníctva USA. USA zase sľúbili, že znížia na polovicu clá na čínsky spotrebný tovar v hodnote približne 120 miliárd USD, ktoré zaviedli vlani v septembri. Ale clá na zvyšné dve tretiny čínskeho importu zostávajú v platnosti.

Podľa Paula Tana z advokátskej kancelárie Rajah & Tann v Singapure, ktorý sa špecializuje na riešenie medzinárodných sporov, čínsko-americká dohoda nemusí porušovať pravidlá WTO, pretože druhy tovaru, ktorý má Čína kupovať od USA, sú buď inde nedostupné, alebo odlišné. Domnieva sa tiež, že súhlas Číny s tým, že kúpi od USA viac produktov, v skutočnosti zmierni negatívny vplyv ciel v ostatných dvoch rokoch.
Poznamenal však, že takéto dvojstranné obchodné dohody ukazujú, že ide o preferovanú metódu americkej administratívy. Tá radšej rozvíja hospodárske vzťahy s hlavnými obchodnými partnermi cez bilaterálne dohody, a nie prostredníctvom WTO, čo znamená, že ďalšie obchodné spory s USA sa budú musieť vyriešiť mimo globálneho obchodného systému. A vzhľadom na oslabenie WTO a všeobecný odklon USA od mnohostranných obchodných dohôd, tak možno očakávať viac obchodných sporov.

Súvisiace články

Aktuálne správy