OECD revidovala nadol prognózu globálneho hospodárskeho rastu v roku 2020

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vo štvrtok revidovala smerom nadol svoju prognózu globálneho hospodárskeho rastu v roku 2020. A ani v roku 2021 neočakáva jeho oživenie. Dôvodom sú riziká vyplývajúce z napätia v obchode.
Organizácia so sídlom v Paríži najnovšie odhaduje, že výkon globálnej ekonomiky sa tento a budúci rok zvýši len o 2,9 %. Znížila tak svoju prognózu na rok 2020 o 0,1 percentuálneho bodu oproti predchádzajúcej predpovedi, ktorú uverejnila v septembri.
V roku 2021 očakáva OECD, ktorá zoskupuje najbohatšie krajiny sveta, mierne zrýchlenie tempa rastu svetovej ekonomiky na 3 %. Ale len v prípade, ak sa nenaplní množstvo rizík, od obchodných sporov až po neočakávane prudké spomalenie Číny. Väčšie obavy však v OECD vyvoláva fakt, že vládam sa nedarí vyrovnať sa s globálnymi výzvami, ako sú zmena podnebia, digitalizácia ich ekonomík a rozpad multilaterálneho poriadku po páde komunizmu.
„Bolo by politickou chybou považovať tieto zmeny za dočasné faktory, ktoré je možné riešiť v rámci menovej alebo fiškálnej politiky. Sú štrukturálne,“ napísala v správe hlavná ekonómka OECD Laurence Booneová. Bez jasného politického smerovania bude „aj naďalej pretrvávať veľká neistota a poškodzovať vyhliadky na rast“, dodala.
Spomedzi veľkých svetových ekonomík OECD znížila odhad rastu USA v tomto roku na 2,3 % z 2,4 % v septembri, keďže fiškálny impulz zo zníženia dane v roku 2017 vyprchal a obchodní partneri USA zoslabli. V rokoch 2020 a 2021 očakáva OECD spomalenie rastu najväčšej svetovej ekonomiky na 2 %. Domnieva sa však, že ďalšie zníženie úrokových sadzieb v USA bude potrebné len vtedy, ak sa ich rast ešte spomalí.
Číne, ktorá nie je členom OECD, ale organizácia ju sleduje, predpovedá v roku 2019 mierne väčšiu expanziu, a to o 6,2 % namiesto o 6,1 % v septembrovej prognóze. Napriek tomu bude Čína podľa OECD naďalej strácať dynamiku a v roku 2020 jej rast klesne na 5,7 % a v roku 2021 na 5,5 % v dôsledku obchodného napätia a postupného vybalansovania ekonomickej aktivity a zmeny jej orientácie z vývozu na domácu spotrebu.
Eurozóne predpovedá OECD rast na úrovni 1,2 % v roku 2019 a 1,1 % v roku 2020. To je o 0,1 percentuálneho bodu viac ako v septembrovej predikcii. V roku 2021 očakáva expanziu hospodárstva eurozóny o 1,2 %. OECD tiež varovala, že obnovenie nákupu dlhopisov z eurozóny Európskou centrálnou bankou bude mať len obmedzený vplyv na ekonomiku bloku, ak členské krajiny nezvýšia investície.
Organizácia mierne zlepšila aj výhľad Británie oproti septembru, keďže klesla hrozba brexitu bez dohody. V tomto roku očakáva rast ostrovnej ekonomiky o 1,2 % namiesto o 1 %, v roku 2020 o 1 %, a nie o 0,9 %, a v roku 2021 o 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy