Je podnájom naozaj vyhadzovanie peňazí von oknom?

, futuria Foto: getty images

S radikálnym sprísnením podmienok pre získanie hypotekárneho úveru sa stále viac mladých ľudí pýta, či je podnájom naozaj tak nevýhodným riešením, ako sa niekedy v spoločnosti zvykne prezentovať. Ide naozaj len o vyhadzovanie peňazí von oknom alebo je podnájom skvelou alternatívou pre tých, ktorí si zatiaľ na hypotéku netrúfajú?

Platiť sebe alebo platiť iným? Argument je jasný – pri podnájme odchádza celá suma majiteľovi bytu, kým pri hypotekárnom úvere odchádza časť splátky ako “provízia banke” a časť splátky sú vaše peniaze, ktorými kupujete danú nehnuteľnosť. V praxi to znamená, že po splatení hypotéky máte v rukách vašu nehnuteľnosť a vlastniť nejakú nehnuteľnosť nie je nikdy zlá vec. Z tohoto uhla pohľadu sa javí hypotéka ako jasná voľba. Je to však naozaj tak?

Podnájom nie je mrhanie peniazmi
V prvom rade je potrebné uviesť si toto tvrdenie na pravú mieru.Je podnájom vyhadzovaním peňazí von oknom len preto, že nám v konečnom dôsledku na konci mesiaca nič v rukách nezostane? To isté by sme mohli tvrdiť o potravinách, ktoré nám ale v skutočnosti pomáhajú prežiť. Rovnako ako aj strecha nad hlavou. Sú jednoducho isté scenáre a situácie, kedy je vlastníctvo nehnuteľnosti, resp. cesta k nemu prostredníctvom hypotekárneho úveru, lepším riešením a sú scenáre, pri ktorých je naopak lepším riešením podnájom.

Kedy je lepším riešením hypotéka?
Hypotéka je ideálna pre ľudí, ktorí majú jasnú predstavu o svojej budúcnosti a sú rozhodnutí sa definitívne usadiť na jednom mieste. Nie že by vás hypotéka navždy priklincovala na jedno miesto, vždy je možné predať aj splácanú nehnuteľnosť, no ide o podstatne komplikovanejší proces ako oznámiť svojmu prenajímateľovi, že na konci budúceho mesiaca balíte “švestky”. Vo svojom sa prirodzene taktiež nemusíte nikomu prispôsobovať, nemusíte sa báť zvyšovania nájmu a máte oveľa voľnejšiu ruku, čo sa týka úprav v domácnosti.

Hypotéka je summa summarum jednoznačne lepším riešením, pokiaľ už máte svoju rodinu, stabilnú kariéru a jasnú víziu, čo sa týka vašej budúcnosti.

Kedy je lepším riešením podnájom?
Podnájom je ideálnym riešením pre každého, kto sa v živote ešte len “hľadá”. Takéto riešenie poskytuje dostatok slobody pre nečakané zmeny lokality, práce či finančnej situácie, ubúdajú starosti a náklady s údržbou domácnosti. Neprekvapia vás ani nečakané výkyvy na realitnom trhu a s tým súvisiaci pokles hodnoty vašej nehnuteľnosti.

Rovnako môže ísť o skvelé riešenie pre tých, ktorí kúpu svojho domu či bytu plánujú, no v rámci prechodného časového obdobia, kedy budú na svoje vlastné bývanie šetriť, budú žiť v podnájme. Kúpa domu či bytu bude pravdepodobne najdrahšou kúpou vášho života, preto nie je dôvod čokoľvek uponáhľať a čím viac budete mať svojich vlastných prostriedkov pri žiadosti o hypotéku, tým sa vám bude počas jej splácania ľahšie dýchať.

Ako je to finančne?
Štandardne sú pri súčasných nízkych úrokových sadzbách jednotlivých hypotekárnych úverov splátky nižšie, než koľko by ste zaplatili za prenájom rovnakej nehnuteľnosti, často sa ale v tomto prípade zabúda na mnohé výdavky, ktoré pri podnájme odpadávajú.

Viaceré prieskumy potvrdzujú, že náklady na podnájom alebo vlastníctvo nehnuteľnosti sú aj z dlhodobého hľadiska viac či menej rovnaké a jediným rozdielom je teda naozaj len to, či ste pripravení usadiť sa na jednom mieste.

Súvisiace články

Aktuálne správy