Jediný graf: 2,80 eur pre obchodníkov, 4 centy pre pracovníkov

, Oxfa,speiegel Foto: TASR/AP

Potraviny precestujú veľké vzdialenosti, kým sa dostanú do supermarketov. Ľudské práva pracovníkov v krajinách pôvodu často zostávajú na vedľajšej koľaji. Štúdia Oxfam to demonštruje na príklade indického čaju.

Dve čísla na porovnanie ukazujú, aký očividný je nepomer vládne medzi pracovníkmi na indických čajových plantážach a tými, ktorí z nich majú úžitok. Ľudia pracujúci na čajových plantážach sa často musia vzdať slušného života.

Organizácia Oxfam pravidelne skúma zložité potravinové reťazce siahajúce od pestovateľských krajín po nemecké supermarkety. Či už ide o banány, víno, ananás alebo indický čaj Assam, takmer vždy platí, že spoločnosti v Nemecku dostatočne nezabezpečujú dodržiavanie ľudských práv a základných environmentálnych noriem v dodávateľskom reťazci. Súčasná štúdia to potvrdzuje pôsobivými príkladmi.

Indický štát Assam je už viac ako 160 rokov jedným z najdôležitejších regiónov na pestovanie čaju na svete. Pracovníci často bývali so svojimi rodinami na plantážach po celé generácie. Vlastníci sú zo zákona zodpovední za poskytovanie prístupu k vzdelávaniu a zdravotníckym službám a zabezpečiť pracovníkom bývanie. Ak rodinný príslušník stratí zamestnanie, dopad na celú rodinu je obrovský.

Oxfam oslovil viac ako 500 mužov a žien pracujúcich na jednej z 50 študovaných plantáží. Odpovede ukazujú, že ľudia sú vykorisťovaní na niekoľkých úrovniach. Z tých finančných je to napríklad výška zárobku. 137 až 170 indických rupií zodpovedá 1,73 až 2,14 eurám, čo je podľa Oxfamu menej ako polovica toho, čo je v štáte Assam považované za životné minimum.

Podľa Oxfamu z troch eur, za koľko sa v Nemecku predáva balenie čierneho čaju s 50 vrecúškami, zostáva 2,60 eur v supermarketoch, 20 centov pre sprostredkovateľov, 16 centov dostane majiteľ plantáží a 4 centy pracujúci. Pričom ich podiel za ostatných 14 rokov stagnoval.

Z maloobchodnej ceny čaju si nemecké supermarkety a obchodníci s čajom uchovávajú okolo 86 percent. Pre pracujúcich zostáva 1,4 percenta.


 

Súvisiace články

Aktuálne správy