Ceny ropy v pondelok ráno stagnovali, americká WTI sa obchoduje pod 56 USD

Ceny ropy na začiatku týždňa prakticky stagnovali po výraznom poklese minulý týždeň. Americká WTI sa obchoduje pod 56 USD (51,21 eura) za barel.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s novembrovým kontraktom sa v pondelok o 8.02 h SELČ predával po 55,87 USD. To bolo o 4 centy alebo 0,07 % menej ako v piatok (27. 9.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. WTI v piatok stratila 50 centov alebo 0,9 % a uzavrela na úrovni 55,91 USD za barel. Za celý uplynulý týždeň cena WTI padla o 3,8 %. Novembrový kontrakt na severomorskú ropu Brent v pondelok ráno zlacnel o 11 centov alebo 0,18 % na 61,80 USD za barel.
Situácia na ropnom trhu sa upokojila. Ešte pred dvomi týždňami ceny čierneho zlata prudko vzrástli po útokoch na ropné zariadenia v Saudskej Arábii. Ropa medzičasom zmazala väčšinu svojich ziskov, keďže Saudská Arábia už obnovila väčšinu svojich produkčných kapacít.
Negatívny vplyv na ceny ropy má naďalej obchodná vojna medzi Čínou a USA. Pozitívne správy z čínskeho priemyslu však v pondelok mierne zmiernili obavy z oslabenia dopytu.

Súvisiace články

Aktuálne správy