Výstavba domov v USA vzrástla v auguste na 12-ročné maximum

Po júlovom poklese o 1,5 % zaznamenala výstavba domov v Spojených štátoch minulý mesiac nečakaný rast, pričom dosiahla 12-ročné maximum. Informovalo o tom v stredu americké ministerstvo obchodu.
Podľa údajov ministerstva dosiahol počet začatých stavieb v auguste ročnú mieru 1,364 milióna, čo oproti júlu, za ktorý boli údaje revidované smerom nahor, predstavuje rast o 12,3 %. V júli dosiahol počet začatých stavieb po revízii 1,215 milióna, pričom pôvodný údaj ministerstva hovoril o výstavbe 1,191 milióna nehnuteľností.
Augustové údaje, ktoré boli najvyššie od júna 2007, vysoko prekonali očakávania ekonómov. Tí počítali s rastom výstavby oproti júlu iba o 5 %.
Ministerstvo obchodu zároveň dodalo, že aj počet vydaných stavebných povolení vzrástol na 12-ročné maximum. Ich počet sa zvýšil o 7,7 % na ročnú mieru 1,419 milióna, čo je najvyššia úroveň od mája 2007. V júli sa počet vydaných stavebných povolení zvýšil o 6,9 % na 1,317 milióna, čo znamená, že júlové údaje boli revidované smerom nadol.
Analytici očakávali, že počet nových stavebných povolení, ktoré sú indikátorom budúcej výstavby, klesne o 2,7 % na ročnú mieru 1,3 milióna. Vychádzali pritom z údajov za júl, ktoré pôvodne poukazovali na 1,336 milióna vydaných stavebných povolení.

Súvisiace články

Aktuálne správy