Rozpočtový deficit Francúzska v roku 2020 bude vyšší, ako sa čakalo

Rozpočtový deficit Francúzska bude v roku 2020 o niečo vyšší, ako vláda pôvodne plánovala. Mal by sa pohybovať v rozmedzí 2,1 až 2,2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Napriek tomu bude zároveň nižší ako tohoročný schodok verejných financií, ktorý sa očakáva na úrovni 3,1 % HDP. Informoval o tom minister financií Gérald Darmanin.
„Deficit znižujeme, aj keď o niečo pomalšie, ako sa predpokladalo,“ uviedol minister v utorok (10. 9.) pre Radio Classique.
Prezident Emmanuel Macron v uplynulých mesiacoch oznámil dodatočné výdavky vo výške 25 miliárd eur, aby upokojil protivládne protesty tzv. žltých viest, ktoré sa začali vlani v novembri. Veľká časť týchto financií má zvýšiť kúpnu silu domácností.
Vláda však zároveň profituje z nízkych alebo negatívnych úrokových sadzieb zo svojich nových pôžičiek, čo stláča jej celkové náklady na obsluhu dlhov. Klesajúca nezamestnanosť tiež pomáha rozpočtu.
Darmanin uviedol, že tempo rastu francúzskej ekonomiky by malo tento rok dosiahnuť 1,4 %, čo je mierne nad inými odhadmi na úrovni 1,3 %.
„Francúzsko tak zostáva jednou z európskych krajín s najsilnejším hospodárskym rastom,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy