Využívanie dát v roamingu pokračuje v silnom raste, ukazujú dáta operátorov

V najrýchlejšie rastúcich destináciách eviduje Slovak Telekom v tohtoročnej dovolenkovej sezóne viac ako dvojnásobný medziročný nárast objemu dát prenesených v roamingu. Dáta sú najrýchlejšie rastúcim segmentom roamingu aj u operátora O2.

Využívanie mobilných dát v roamingu je pre Slovákov čoraz populárnejšie. Potvrdzujú to aj dáta Slovak Telekomu, podľa ktorých objem mobilných dát v roamingu počas júna a júla v najdynamickejších destináciách stúpol viac ako dvojnásobne. Naproti tomu objem hlasových a SMS služieb medziročne stagnuje.

Podobné trendy eviduje aj mobilný operátor O2. „Najvýraznejšie rástla v roamingu krajín Európskej únie spotreba dát, po ktorej nasledovali hovory a odosielanie SMS správ,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa O2 Tereza Molnár. Najobľúbenejšími destináciami z hľadiska využívania roamingových služieb boli pritom v O2 počas júna a júla Česko, Nemecko a Rakúsko. Nasledovali tradičné dovolenkové destinácie Chorvátsko a Taliansko.

Slovak Telekom evidoval najvýznamnejší rast prenesených dát v roamingu v Poľsku, a to o 245 %. Viac ako dvojnásobne stúpol objem dát aj v Taliansku, Nemecku, Maďarsku a Česku. Takmer dvojnásobný objem oproti vlaňajšku evidoval operátor aj v Rakúsku, Chorvátsku, Grécku a Holandsku. Celkovo najväčší objem dát pritom zákazníci Slovak Telekomu v roamingu využívajú v Chorvátsku, nasleduje Nemecko, Česko, Rakúsko a Taliansko.

Aj napriek solídnemu rastu dátových prenosov však za dynamikou z vlaňajška zaostávajú. Podľa Slovak Telekomu totiž v rovnakom období v minulom roku zaznamenali medziročný nárast dátovej prevádzky v roamingu v top destináciách o 6- až 9-násobok. Rovnako poľavil silný medziročný rast roamingových hlasových a SMS služieb. „Rast hovorov či SMS nie je badateľný a prevádzka je ustálená, resp. stúpa iba mierne,“ informoval Slovak Telekom.

Najvyšší nárast hlasových služieb v tejto dovolenkovej sezóne eviduje z Poľska, a to o 12 %. Medziročný rast vykázali aj hovory z Maďarska, Talianska či Česka. Pri SMS roamingu eviduje operátor 7-percentný nárast v Poľsku a o jedno percento aj v Belgicku. „Inak prevádzka kopíruje vlaňajšie hodnoty,“ dodáva operátor. Zároveň platí, že najväčší objem hovorov v rámci roamingu eviduje Slovak Telekom z Rakúska, nasleduje Česko, Nemecko, Chorvátsko a Maďarsko. Pri SMS dominuje Česko, nasledované Rakúskom, Chorvátskom, Nemeckom a Maďarskom.

Súvisiace články

Aktuálne správy