Mobius: Psychomeny rastú, preto nakupujte zlato!

, bloomberg Foto:YT/Bloomberg Markets and Finance

Známy investor Mark Mobius poukazuje na uvoľňovanie menových politík zo strany centrálnych bánk a nárast obľúbenosti kryptomien. To by podľa neho malo priniesť dlhodobé zisky zlatu.

"Dlhodobý výhľad zlata ide hore, hore a hore, a dôvod, prečo to tvrdím, je, že ponuka peňazí ide hore, hore a hore," povedal Mark Mobius ako hosť v Bloomberg TV. "Úprimne si myslím, že by ste mali kupovať zlato nech je cenou na akejkoľvek úrovni," dodal.

Zlato tento mesiac dosiahlo šesťročné maximum, predovšetkým vďaka vyhliadkam na uvoľňovanie menovej politiky Fedom a ďalšími centrálnymi bankami, ktoré chcú podporiť rast v čase zdĺhavých obchodných ťahaníc medzi USA a Čínou. Americký trh s dlhopismi signalizuje, že by sa mohla blížiť recesia, a investori mieri do burzovo obchodovaných fondov (ETF) so zlatom. "S tým, ako sa centrálne banky snažia znižovať úrokové sadzby, budú tlačiť peniaze ako šialené," uviedol Mobius, ktorý odporúča vložiť asi 10 % portfólia do fyzického zlata.

Rastúca úloha digitálnych mien ako je Bitcoin rozvírila diskusiu na trhoch s drahými kovmi. Okrem ich hodnoty sa hovorí aj o tom, či rastúca popularita kryptomien neuberie na popularite tradičného uchovávateľa hodnoty. Mobius to ale vidí tak, že popularita kryptomien nakoniec spotrebu zlata podporí. "Máte tu všetky tieto meny, do hry vstupujú nové. Ja im hovorím, psychomeny, pretože je otázkou viery, či veríte v Bitcoin alebo akúkoľvek inú kryptomenu. Myslím, že keď rastú, tak tu bude dopyt po skutočných, tvrdých aktívach, a to zahŕňa zlato."

Spotové zlato, ktoré 13. augusta dosiahlo 1535,11 USD za uncu, najvyššiu cenu od roku 2013, dnes rastie o 0,6 % na 1504 USD za uncu, čo tento rok znamená prírastok o 17 %. Mobius začiatkom júla správne predpovedal, že ceny prevýši 1500 USD.

Fed minulý mesiac prvýkrát za viac ako desať rokov znížil úrokové sadzby. "Myslím, že uvidíme nižšie sadzby aj v Číne a inde," dodal Mobius, ktorý vlani založil Mobius Capital Partners potom, čo tridsať rokov pracoval pre Franklin Templeton Investments.

Súvisiace články

Aktuálne správy