Akciové trhy v Ázii rástli, v USA boli pre oslavy Dňa nezávislosti zatvorené

Investori čakajú na júnovú správu o zamestnanosti v USA, ktorú zverejní v piatok federálne ministerstvo práce

Akciové trhy v Ázii v piatok väčšinou rástli. Investori čakajú na štatistiku o zamestnanosti v USA, ktorú zverejní neskôr počas dňa federálne ministerstvo práce. Analytici prognózujú, že najväčšia svetová ekonomika v júni mimo poľnohospodárstva vytvorila 165 tis. nových pracovných miest. Správa môže vplývať na úrokové sadzby americkej centrálnej banky, ktorá o nich bude rozhodovať tento mesiac. Federálny rezervný systém už signalizoval ochotu znížiť úroky v prípade, ak obchodné spory poškodia hospodársky rast. V USA sa vo štvrtok pre oslavy Dňa nezávislosti neobchodovalo.

Zložený šanghajský index klesol o 0,1 % na 3 009,50 bodu. Hlavný tokijský index Nikkei 225 posilnil o 0,1 % na 21 722,54 bodu a hogkonský Hang Seng tiež o 0,1 % na 28 835,59 bodu. Austrálsky index S&P-ASX 200 vzrástol o 0,7 % na 6 767,20 bodu a juhokórejský Kospi stagnoval na hodnote 2 109,93 bodu.

Investori čakajú tiež na nové informácie o pripravovaných čínsko-amerických obchodných rokovaniach. Dočasné prímerie v obchodnej vojne, na ktorom sa dohodli počas uplynulého víkendu americký prezident Donald Trump a čínska hlava štátu Si Ťin-pching, prispelo k zmierneniu napätia na trhoch. Dohoda predpokladá, že počas obnovených rozhovorov sa obe strany zdržia zavádzania nových ciel. Ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow vo štvrtok vyhlásil, že nové rokovania by mali začať čoskoro. Analytici však varujú, že prímerie je krehké vzhľadom na pretrvávajúce spory, ktoré spôsobili v máji kolaps rozhovorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy