Ekonomika dlhodobo rastie, nepociťujú to ale všetci rovnako

, foxbusiness;ČTK Foto: SITA/AP

Ekonomika USA pokračuje v expanzii už vyše desať rokov. Ekonómovia ale upozorňujú, že tento rast neprináša všetkým Američanom rovnaké výhody.

Americká ekonomika minulý mesiac zrejme prekonala dôležitý míľnik, podľa údajov National Bureau of Economic Research rastie 121. mesiac za sebou, teda od konca veľkej recesie v júni 2009, uviedol server foxbusiness.com. Predchádzajúci rekord trval 120 mesiacov, od marca 1991 do marca 2001. Následne prišlo spľasnutie internetovej bubliny a pád technologických akcií až na nulu či krach mnohých firiem.

Tempo súčasného rastu je v porovnaní s inými obdobiami pomalšie. Počas desiatich najdlhších období ekonomickej expanzie, od konca druhej svetovej vojny, predstavoval priemerný rast 4,3 percenta. V súčasnosti je priemer len 2,3 percenta ročne.

Podľa údajov FEDu stúplo celkové bohatstvo domácností za posledné desaťročie o 80 percent, zahŕňa sa sem hodnota domov, akcií a peňazí na bankových účtoch mínus pôžičky domácností, vrátane hypoték a kreditných kariet. Viac ako tretinu tohto zisku si ale pripísalo percento najbohatších. Iba 25 percent putovalo k domácnostiam strednej až vyššej strednej triedy. Najchudobnejšej polovici populácie sa bohatstvo zvýšilo len o necelé dve percentá, uviedla agentúra AP.

Najbohatším rodinám príjmy rastú najviac vďaka väčšiemu podielu finančného majetku. Ceny akcií sa od svojho vrcholu pred recesiou takmer zdvojnásobili. Indexy S & P 500 a Dow Jones sú blízko svojich rekordov, v júni zaznamenali najlepší výkon od roku 1955.

Stredná trieda má svoje bohatstvo spojené prevažne so svojimi nehnuteľnosťami. Profesor Coloradskej štátnej univerzity Steven Pressman, ktorý sa zameriava na príjmovú nerovnosť, uviedol, že priemerná cena domu stúpla zo svojho vrcholu v roku 2006 menej, než je miera inflácie. Menej Američanov zo strednej triedy dnes vlastní dom a ceny domov výraznejšie rástli v bohatších metropolitných oblastiach na pobreží než v menších mestách a poľnohospodárskych oblastiach.

Pressman tiež upozornil na niektoré nefinančné ukazovatele, ako je priemerná dĺžka života a pôrodnosť, ktoré klesajú najmä v prípade chudobných. Stále viac mladých tiež žije s rodičmi a odkladá manželstvo. "Tieto veci sa zvyčajne dejú v čase ekonomickej recesie a krízy," uviedol. To je možno aj dôvod, prečo nedávny prieskum spoločnosti Bankrate ukázal, že bežní Američania hodnotia stav ekonomiky menej pozitívne než odborníci. Kým 39 percent opýtaných si myslí, že ekonomika na tom "nie je tak dobre" alebo je na tom "biedne", všetci odborníci označili stav ekonomiky ako "skvelý" či "dobrý". Pätina Američanov sa pritom domnieva, že už začala recesia.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy