FED: Ekonomika USA pokračuje v raste

Ekonomika USA v období od začiatku apríla do polovice mája pokračovala v miernom raste. Uviedla to americká centrálna banka vo svojej Béžovej knihe (Beige Book).

Béžová kniha je neoficiálnym hodnotením stavu americkej ekonomiky a Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní úlohu centrálnej banky, ju vydáva osemkrát do roka. Fed pri jej zostavovaní vychádza z informácií od svojich 12 regionálnych bánk a tieto údaje využíva pri rozhodovaní o nastavení menovej politiky.

Fed v Béžovej knihe skonštatoval, že celkové hodnotenie ekonomiky odráža mierne zlepšenie v porovnaní so slabým až miernym rastom v predchádzajúcej správe.

Podľa Fedu takmer všetky sledované regióny zaznamenali určitý rast, pričom niekoľko z nich hlásilo mierne zvýšenie ekonomickej aktivity.

Z výroby prišli "všeobecne pozitívne" správy, hoci Fed zdôraznil neistotu v súvislosti s vplyvom rokovaní o obchode a clách. Aj údaje o spotrebiteľských výdavkoch boli pomerne pozitívne, no podmienky v poľnohospodárstve sú naďalej slabé.

Hodnotenie trhu práce bolo podobné ako v predchádzajúcej správe – väčšina regiónov vykázala mierny rast zamestnanosti a zvyšné regióny vykázali slabší rast.

Čo sa týka inflácie, podľa Béžovej knihy vo väčšine regiónov pokračovala v raste miernym tempom. Niekoľko z nich zaznamenalo rýchlejší rast cien vstupných surovín ako cien hotových produktov. Celkovo americké firmy v sledovanom období informovali o zvýšení vstupných nákladov v miernom až strednom rozsahu.

Pri pohľade do budúcnosti označil Fed výhľad na nasledujúce mesiace za pozitívny, s malými rozdielmi medzi regiónmi.

Fed vydal najnovšiu Béžovú knihu dva týždne pred ďalším stretnutím menového výboru, ktoré je naplánované na 18. a 19. júna.

Nedávne komentáre predstaviteľov Fedu naznačili, že centrálna banka by mohla začať rokovania o potenciálnom znížení úrokových sadzieb na najbližšom stretnutí, hoci podľa prieskumu medzi analytikmi šanca, že zostanú nezmenené, je až 75,8 %.

No zároveň stúpa pravdepodobnosť ich redukcie na júlovej alebo septembrovej schôdzi po tom, ako šéf Fedu Jerome Powell vyhlásil, že zakročí, ak bude potrebné, aby banka pomohla ekonomike udržať si expanziu.

Súvisiace články

Aktuálne správy